Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na predstavljanju programa stranke Pametno u četvrtak je istaknuto kako je vrijeme da se krene pravim putem, što, kako tvrde, osigurava njihov program, te da je dosta 25 godina populističkih govora i neostvarenih obećanja koje daje i ova 'današnja Vlada, najgora u povijesti Hrvatske '.


Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak je rekla da će stranke Pametno i Za grad zajedno izaći na izbore, a svoje liste će predati u podne u subotu. Ustvrdila je da je program stranke Pametno na prošlim parlamentarnim izborima ocijenjen od medija i nezavisnih analitičara najboljim u proteklih 25 godina, kazavši da su nastavili raditi na svom programu kako bi ga unaprijedili.

Vezani članci Slika nije dostupna Stranka Pametno u Karlovcu predstavila kandidate kolaicijske liste za izbore : 'Nova Hrvatska je moguća' Slika nije dostupna Stranke Pametno i Fokus obratile se Ustavnom sudu: "Obvezno članstvo u HGK-u i HOK-u nije u skladu s Ustavom!"

"Reforma lokalne i područne samouprave je jedan od ciljeva. Hrvatsku vidimo u pet regija i 123 urbana centra, a ne 556 gradova i općina koji ne opravdavaju svoje postojanje, kao što je to danas. Kroz reformu želimo smanjiti do tri puta broj karijernih političara, a to je na neki način korak prema smanjenju korupcije u državi", smatra Puljak.

Tvrdi da njihove stranke ne bi surađivale s HDZ-om i Mostom jer se bave političkom trgovinom. "Nadam se da će narod prepoznati naš program, jer je 25 godina populističkih govora i neostvarenih obećanja previše", kazala je.

Dodala je da se Hrvatska mora vratiti na put građanske, sekularne zemlje te da se slike koje ugrožavaju osnovna ljudska prava, a koje se danas vide u Hrvatskoj, ne smiju ponavljati te da se zalažu za državu odvojenu od crkve.

"Uvjereni smo da je Vlada koja je vladala u posljednjih šest mjeseci najgora u povijesti Hrvatske. Vrijeme je da zaokrenemo Hrvatsku, jer danas mnogo stvari stoji naopako. Program stranke Pametno je najbolji put da zaokrenemo Hrvatsku u pravom smjeru", rekla je.

Tajnik stranke Pametno Ivica Puljak ističe da je njihov program usmjeren na pitanja ekonomije, rasterećenje gospodarstva i obrazovanja. Rekao je da podržavaju kurikularnu reformu za koju će se i dalje zalagati, kao i za 'kurikularnu reformu pravosuđa'.

"Kao što su stručnjaci iz obrazovanja radili na reformi obrazovanja, smatramo da stručnjaci iz pravosuđa trebaju raditi na reformi pravosuđa i pojednostavljenju zakona. Zalažemo se za cjelovitu kurikularnu reformu pravosuđa", kazao je.

Ustavni sud je potrebno odvojiti od politike da bi sudstvo bilo samostalno, Sudbeno vijeće je potrebno depolitizirati kako se ne bi moglo trgovati sudstvom, smatra Puljak. Rekao je da bi javni i privatni sektor u nekoj mjeri trebalo izjednačiti, kako jedni ne bi bili previše, a drugi gotovo nikako zaštićeni. Kazao je kako bi to građanima odgovaralo, a to bi loše prihvatili oni koji su se naviknuli živjeti na račun drugih. Istaknuto je da Hrvatska od 2008. godine ima konstantan pad BDP-a što se mora mijenjati.

Članica Predsjedništva stranke Pametno Maja Vehovec je rekla kako im je cilj potaknuti ekonomsku aktivnost raznim mjerama kako bi se stvorila mogućnost za otvaranje radnih mjesta.

"Radna mjesta se neće stvoriti sama od sebe. Moramo osloboditi poslovanje od nepotrebne regulacije i parafiskalnih nameta, kao i drugih prepreka.

Dodala je kako je srednji sloj stanovništva utihnuo, tj. da nema pravu ulogu u društvu, a to je, smatra Vehovec, većina građana Hrvatske. Njihov program nudi razboriti porezni sustav koji je osmišljen prema načelima pravednosti, stabilnosti i jednostavnosti, tvrdi.

"Programom bismo uveli dvije stope poreza, jedna je porez na dohodak od 20 posto do milijun kuna godišnje, a druga od 40 posto preko milijun kuna godišnje. Povećali bismo osobni dobitak čime bi se povećao dohodak, osobito kod srednjeg sloja stanovništva, istovremeno ne ugrožavajući najsiromašnije", rekla je.

Programom je predviđeno smanjivanje poreza na dobit s 20 na 15 posto kako bi potaknuli ekonomsku aktivnost. Rekonstruirali bi poreznu upravu kako bi ona postala 'prijateljska'. "To bi bio prijateljski državni servis koji bi poštenim platišama odgovarao na svaki upit, na svako traženje obrazloženja bi morali surađivati, a razradili smo niz mjera koje bi omogućile prijateljsku atmosferu", rekla je. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju