Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratni zločin

Pakrački branitelji osuđeni na 46 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šestorica pakračkih branitelja, optuženih za ratni zločin nad civilnim stanovništvom potkraj 1991. u pakračkom kraju u Ribnjacima pokraj Marina Sela, danas su nepravomoćno osuđeni na ukupno 46 i pol godina zatvora.

Tako je prvooptuženi Damir Kufner (42) na Županijskom sudu u Požegi nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora, drugooptuženi Davor Šimić (43) na godinu dana, Pavao Vancaš (62) na tri, Tomica Poleto (41) na 16, Željko Tutić (41) na 12 i Antun Ivezić (37) na 10 godina zatvora.

Pročitajte i ovo Ilustracija slučaj šokirao zemlju Stravičan zločin u susjedstvu! Devetorica silovala djevojčice od 10 i 12 godina, jedan sve snimao: "Bili su sigurni da neće biti prijavljeni" Masovno ubojstvo u Mladenovcu kod Beograda - 3 Mještani šute "Možda je Božja kazna!": Policija ispituje što se dogodilo s kućom ubojice iz Mladenovca

>> Suđenje pakračkim braniteljima

Optuženi su da su kao bivši pripadnici voda vojne policije iz sela Kipa i Klise u studenom i prosincu 1991. u obrani širega pakračkog područja od oružanih napada paravojnih srpskih postrojba i JNA odvodili civile u improvizirani zatvor radi ispitivanja gdje su fizički i psihički zlostavljani. Od 24 srpska civila zatočena u ribarskoj kolibi pokraj Marina Sela šest je preživjelo mučenje, a 18 je ubijeno.

'Zapovjednicima morali biti poznati događaji'

Prvookrivljeni Damir Kufner i drugookrivljeni Davor Šimić (koji jedini nije bio u pritvoru) osuđeni su po zapovjednoj odgovornosti, jer su im, po presudi, kao zapovjednicima morali biti poznati događaji.

Žalbu na nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Požegi najavili su odvjetnici okrivljenih, a državna odvjetnica Božena Jurković izjavila je da je zadovoljna jer je Županijski sud ispravno utvrdio činjenično stanje te sve okrivljenike proglasio krivima.

Kad dobije obrazloženje presuda, odvjetništvo će odlučiti hoće li uložiti žalbu ili ne Vrhovnome sudu.Na suđenju pakračkim braniteljima, započetu 28. listopada prošle godine, bilo je saslušano 50-ak svjedoka te pročitano podjednako iskaza.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene