Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Suđenje pakračkim braniteljima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Požegi na početku suđenja sva šestorica hrvatskih branitelja optuženih za ratni zločin nad srpskim civilima počinjen na Ribnjacima kod Marina Sela potkraj 1991. i u početku 1992. nakon četverosatna čitanja optužnice izjavila su da se ne osjećaju krivima.

Damir Kufner, Davor Šimić, Pavao Vancaš, Tomica Poleto, Željko Tutić i Antun Ivezić početak suđenja dočekala su u pritvoru zbog, kako stoji u odluci Izvanraspravnog vijeća, posebno teških okolnosti počinjenih kažnjivih djela.

Pročitajte i ovo Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru - 2 Sjećanje na vukovarsku žrtvu Vukovar odaje počast svojim stradalima i nestalima: "Ono što su počinitelji zločina učinili da bi zameli tragove je strašno" Slika nije dostupna Novo suđenje Ukinuta presuda za ratni zločin u Ribnjacima

Bivše pripadnike voda vojne policije Županijsko državno odvjetništvo tereti da su u studenome i prosincu 1991. te do veljače 1992. tijekom obrane pakračkog područja od napada paravojnih postrojba pobunjenog dijela srpskog stanovništva i JNA počinili kažnjivo djelo protiv čovječnosti i međunrodnog prava te kažnjivo djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. 

Optuženi su da su srpske civile iz sela Kipa i Klisa odvodili u improvizirani zatvor radi ispitivanja gdje su ih fizički i psihički zlostavljali.

Prvookrivljenog Kufnera i drugookrivljenog Šimića tereti se po zapovjednoj odgovornosti jer su po optužnici kao zapovjednici morali znati za sve događaje u tijeku tog razdoblja kad je smrtno stradalo 18 srpskih civila, a šest je preživjelo mučenje u ribarskoj kolibi na Ribnjacima.

Za ostale u optužnici se navodi da su odgovorni kao izravni izvršitelji.

Optužnica se temelji na iskazima preživjelih svjedoka te obdukciji sedam mrtvih tijela koja su 1992. pronađena na Ribnjacima i naknadno identificirana.

Suđenje prate predstavnici braniteljskih udruga u Pakracu i Lipiku koji se, kako su kazali, nadaju da će biti dokazana nevinost njihovih suboraca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene