Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arbitražni sporazum

Pahor: za Sloveniju je kontakt s otvorenim morem 'sveta stvar'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u četvrtak da će se arbitražni sporazum s Hrvatskom, o kojemu idući tjedan kani obavijestiti političke stranke, a onda za tjedan dana dati inicijativu parlamentu da počne proceduru njegova prihvaćanja, zasnivati na tzv. drugom Rehnovu prijedlogu i da je za Sloveniju važna odredba iz nacrta Rehnova arbitražnog sporazuma o slovenskom kontaktu s otvorenim morem.

'Mislim da će moja vlada bez zadrške zagovarati takav arbitražni sporazum', rekao je Pahor novinarima nakon vladine sjednice, dodavši kako ne isključuje mogućnost da se o arbitražnom sporazumu, kad se postigne u redovitoj parlamentarnoj proceduri, Slovenci izjasne i na referendumu. Mislim da je u redu ako o rješenju iz Rehnova prijedloga odluče i ljudi na referendumu, rekao je Pahor. Dodao je da je njegova jedina zadrška prema spominjanju referenduma to što bi se takva najava mogla shvatiti kao pokušaj odgode ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Na molbu novinara da komentira razlike u tumačenjima s obnovljenih razgovora o graničnom pitanju s Hrvatskom, Pahor je rekao da 'ne postoje nikakvi nesporazumi o sadržaju' o čemu će se razgovarati. To će biti drugi prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, izjavio je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Detalji pregovora na vidjelu Pahor: Kosor je za ulazak u EU dala izlaz na more Slika nije dostupna Sporazum iscurio u javnost Donosimo nacrt sporazuma o arbitraži

'Sveta stvar'

Za Sloveniju je, kako je objasnio, važno da ostane neprominenjen treći članak toga prijedloga, koji u točki B određuje da će se arbitražom riješiti pitanje 'dodira ili kontakta slovenskih teritorijalnih voda s otvorenim morem'. U engleskom izvorniku naveden je izraz 'junction', što znači spoj ili dodir, a to je 'preuzeto iz parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan', objasnio je Pahor. To je za Sloveniju 'sveta stvar', a glede sadržaja budućeg sporazuma sve je jasno i Sloveniji i Hrvatskoj i švedskom predsjedništvu EU-a, te 'velikoj diplomatskoj sili' koja je kao svjedok bila nazočna i prilikom sklapanja ljubljanksog dogovora o deblokadi, zajedno s njime i premijerkom Kosor, ustvrdio je Pahor. 'Mislim da će švedsko predsjedništvo to izvesti do kraja, kako je potrebno', rekao je predsjednik slovenske vlade, dodavši da nema potrebe ni za kakve sumnje o tome što znači ljubljanski dogovor.

'Vlada će agitirati za arbitražni sporazum na temelju Rehnova prijedloga'

Pregovarat će se o arbitražnom sporazumu koji je Rehn predložio 15. lipnja i po tome će se sporazum razlikovati od drugih arbitraža ili pregovora o granici, jer je Rehn već odredio glavne elemente dogovora, objasnio je Pahor. Slovenski je premijer međutim upozorio da će se i jedna i druga vlada 'morati potruditi' kako bi se dogovor ostvario, pri čemu nije isključio da bi on u Sloveniji mogao biti i predmetom referenduma. Pahor je međutim uvjeren da će arbitražni sporazum na temelju Rehnova prijedloga za Sloveniju biti dobar i da će u tom smislu njegova vlada 'agitirati' za njega. Pahor je dodao da je, po njegovu dogovoru s predsjednicom hrvatske vlade, također jasno da će se pregovori o arbitražnom sporazumu voditi usporedno s nastavkom hrvatskog pristupnog procesa s Europskom unijom. 'Svi znamo o čemu smo se dogovorili, a očekujem da će granično pitanje biti riješeno prije nego Hrvatska uđe u EU', rekao je predsjednik slovenske vlade novinarima nakon vladine sjednice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene