Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Slovenski premijer optimističan

Pahor želi Kosor svoje ideje iznijeti 'u četiri oka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Borut Pahor rekao je kako bi se na sastanku s hrvatskom premijerkom mogao učiniti korak naprijed iako drži da jedan sastanak neće biti dostatan za rješenje graničnog pitanja i deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

Na konferenciji za novinare nakon redovite sjednice vlade, koja je čak deset sati raspravljala o gospodarskim mjerama i proračunskim nacrtima za iduće dvije godine, Pahor je rekao da će u Trakošćan, gdje će se sastati s Jadrankom Kosor, donijeti i neke 'svoje zamisli' o tome kako naprijed iz sadašnjeg stanja. Te će zamisli iznijeti premijerki Kosor na jednosatnu uvodnu sastanku u 'četiri oka', rekao je i dodao: 'Želim prodiskutirati s hrvatskom premijerkom.'

Pročitajte i ovo Trakošćan - 4 Milijunski projekt Atrakcija koja nije viđena čak 70 godina: Privukla je brojne posjetitelje, ali skriva i ozbiljnu opasnost Kreće čišćenje trakošćanskog jezera - 3 RIBLJE PRESELJENJE Napokon počeo veliki projekt: Prazni se jezero ispod dvorca Trakošćan, skriva li dno još nešto osim mulja?

I Jadranka Kosor je na sjednici vlade u Zagrebu optimisično govorila o sutrašnjem sastanku za koji vjeruje da će 'biti nov početak u hrvatsko-slovenskim odnosima. Pahor je, međutim, u izjavi novinarima upzorio da za otvoreno granično pitanje i deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora neće biti dostatan jedan sastanak te da treba 'više diskretne diplomacije' nego dosad u kontaktima na nižim razinama. I to 'ne zato da se stvari skrivaju od javnosti nego zato što se tako više postiže nego obostranom bučnom retorikom', objasnio je Pahor.

Nastavak traženja rješenja

Uspjeh tihe diplomacije pokazao se i u prijašnjoj posredničkoj ulozi Ollija Rehna, ustvrdio je Pahor, koji računa da bi Europska komisija bila spremna 'i dalje' sudjelovati u pregovorima koje treba pridonijeti rješenju prihvatljivu objema zemljama, uz poštovanje nacionalnih interesa obiju strana, kako bi se na kraju tog procesa 'obje strane osjećale kao pobjednici'.

>> 'Vjerujem da je sastanak s Pahorom novi početak'

>> Pahor izjavio da će njegov prvi susret s Kosor biti neslužben

'Treba ocijeniti mogućnosti kako u razmjerno kratku vremenu posti dobro rješenje za Sloveniju i Hrtvatsku, pa tako i za proces širenja Europske unije na zapadni Balkan. Te mogućnosti postoje', rekao je Pahor, dodavši da će za to biti potrebna politička volja i pristanak na kompromis. (Hina)

Vjerujete li da Hrvatska može brzo završiti pregovore sa Slovenijom oko granice?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene