Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Majstor odugovlačenja

Pahor izjavio da će njegov prvi susret s Kosor biti neslužben

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u četvrtak da bi njegov prvi susret s njegovom hrvatskom kolegicom Jadrankom Kosor mogao biti neslužben.

'Novoj hrvatskoj predsjednici vlade Jadranki Kosor čestitao sam pismeno i telefonski. Kad se odlučimo za susret, o tome ćemo obavijestiti javnost, a prvi će susret vjerojatno biti neslužbene naravi i namijenjen upoznavanju', rekao je Pahor na konferenciji za novinare u četvrtak nakon redovite sjednice vlade, odgovorivši tako na pitanje priprema li se na susret s novom hrvatskom premijerkom.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna 'Jako važna stvar za Sloveniju Slovenska oporba traži izvanrednu sjednicu parlamenta o Hrvatskoj

>> 'Sanader je pokazao nepoštovanje prema Sloveniji i EU'

Pahor se s bivšim predsjednikom hrvatske vlade Ivom Sanaderom sastao na neslužbenom susretu upoznavanja u Mokricama potkraj veljače, kad stajališta o otvorenim pitanjima nisu približena. Njihova drugog susreta, koji se trebao održati u Hrvatskoj, nije bilo iako ga je slovenski premijer više puta najavljivao, uvijek dodajući da od tog susreta ne treba previše očekivati i da će ga biti kad obje strane ocijene da je to korisno. Visoki slovenski predstavnici ovih su dana u više navrata istaknuli da bi se Hrvatska morala 'vratiti' u prekinute pregovore koji su se vodili u okviru inicijative europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna.

Ti su se pregovori, tvrdi Ljubljana, završili bez rezultata 'jer je Hrvatska iz njih istupila' iako su obećavali napredak i približavanje stajališta.

Slovenci očekuju da bi se pomak mogao dogoditi na jesen

Glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic izjavio je u početku tjedna da je potrebno nastaviti dijalog ondje gdje je prekinut, istaknuvši kako očekuje da bi to moglo biti idućih mjeseci, bilo u okviru Rehnova procesa ili na osnovi neke nove inicijative švedskog predsjedništva EU-a. No Balažic je za dosadašnji zastoj u pregovorima Hrvatske i Europske unije odgovornost prebacio na Hrvatsku, a ne na Sloveniju i granični prijepor zbog kojih Ljubljana blokira pristupne pregovore.

Izjavio je da su 'ključevi' za deblokadu u hrvatskim rukama i da je potrebno "slušati" Europsku uniju i Sloveniju kako taj ključ upotrijebiti. Neslužbeno, slovenski izvori očekuju da bi se pomak u vezi s otvorenim pitanjima mogao dogoditi na jesen, a jasniju sliku očekuju nakon međunarodnoga strateškog foruma o energetici i zapadnom Balkanu koji se održava 30. i 31. kolovoza, na koji su pozvani i najviši predstavnici hrvatske vlade. (Hina)

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene