Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pad letjelice u Zagrebu

Oglasio se i DORH: "Balističkim vještačenjem utvrđeno je da se radilo o aviobombi s pripadajućim upaljačem"

Na dijelovima sovjetske letjelice na kojima je završeno vještačenje nije bilo tragova eksploziva, doznao je to sinoć Dnevnik Nove TV od izvora bliskih istrazi.

Barem zasad, suprotno je to svim dosadašnjim tvrdnjama Vlade i Ministarstva obrane, koji i dalje ne odstupaju od svojih teza o bombi. Danas se o svemu ponovo oglasilo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu. I dalje tvrde da su u letjelici koja je pala na Zagreb pronađeni ostaci bombe...

Pročitajte i ovo Rade Stojadinović, stalni sudski vještak za oružje i balistiku Konfuzna situacija Vještak za oružje i balistiku o istrazi pada drona: "Fantomskog eksploziva čas ima, čas nema. To su bedastoće. Ja to ne bih potpisao" Slika nije dostupna Pala u četvrtak Banožić nakon pada besposadne letjelice kod Jaruna: "Na njoj smo našli dijelove aviobombe"

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti. 

"S obzirom na objavljene informacije u sredstvima javnog priopćavanja o rezultatima provedenog vještačenja, i zaprimljene upite novinara, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, sukladno zakonskim odredbama, odgovara kako se postupanje ovog državnog odvjetništva nastavlja.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je radi analize tragova izuzetih na mjestu događaja, dosad, izdalo naloge za provođenje više vrsta vještačenja (kemijsko-fizikalnih, mehanoskopskog, balističkog, toksikološkog) te je zatraženo stručno mišljenje zrakoplovno-tehničke struke.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, do sada, dobilo rezultate balističkog vještačenja i samo dio rezultata kemijsko-fizikalnog vještačenja. Balističkim vještačenjem metalnih fragmenata utvrđeno je da se radilo o avio bombi sa pripadajućim upaljačem.

Rezultati dosadašnjeg tijeka kriminalističkog istraživanja i rezultati dijela provedenih vještačenja, ne daju osnovu za donošenje konačnog zaključka.

S obzirom na navedeno, ovo državno odvjetništvo u koordinaciji s nadležnim tijelima uključenima u kriminalističko istraživanje (predstavnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić', Ravnateljstva policije – Uprave kriminalističke policije, Vojne policije i obavještajnih agencija) nastavlja s radom na predmetu u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica okolnosti pada bespilotne letjelice.

Ovo priopćenje je objavljeno sukladno članku 60. stavku 3. Zakona o državnom odvjetništvu prema kojem državni odvjetnik može, kada to nalaže interes javnosti, o tijeku izvida izvijestiti javnost. U takvom slučaju javnost će se obavijestiti samo o radnjama koje su poduzete ili se poduzimaju, bez navođenja imena sudionika u postupku i sadržaja tih radnji", stoji u priopćenju. 

Premijer Andrej Plenković i ministar obrane Mario Banožić ne odustaju od tvrdnji da je letjelica nosila aviobombu, no Zoran Milanović zatražio je da se objavi što su istražiteljima otkrili tragovi s mjesta nesreće.

"Gdje je nalaz Centra za kriminalistička vještačenja 'Ivan Vučetić' u kojem se to kiseli nekoliko dana?" zapitao se.

Uzorci vještačeni u najvećem policijskom forenzičkom centru nisu pokazali tragove eksploziva na dijelovima koji su analizirani, doznao je to Dnevnik Nove TV iz izvora bliskih istrazi. Nitko službeno nije ponudio dodatna pojašnjenja. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene