Obavijesti Video Pretražite Navigacija
poliklinika mijenja pravila

Sramotna situacija u zagrebačkom zdravstvu: "Teško sam bolestan, a sad mi prijeti i otkaz. Oni kažu da ih se to ne tiče"

Dijaliza, ilustracija
Dijaliza, ilustracija Vojko Basic/Cropix
Aktualno Galerija Dijaliza, ilustracija Dijaliza, ilustracija Foto: Vojko Basic/Cropix Obavijest poliklinike Obavijest poliklinike Foto: DNEVNIK.hr Obavijest poliklinike Obavijest poliklinike Foto: DNEVNIK.hr Obavijest poliklinike Obavijest poliklinike Foto: DNEVNIK.hr +0 Bolnica, ilustracija Galerija 1/5 >>
Dijalizni centar Poliklinike B. Braun Avitum seli na novu lokaciju te uvodi novi raspored kojim će ukinuti treću smjenu za dijalizu. Dugogodišnji pacijent Darko Krsmanović požalio se da će to mnogima stvoriti teškoće.

Zagrebačka Poliklinika B.Braun Avitum nedavno je obavijestila svoje pacijente kako će dijalizni centar promijeniti lokaciju, te se 13. travnja iz Oreškovićeve ulice preseliti na novu adresu - Buzinski prilaz 30. Jedna od novosti na novoj lokaciji, između ostalog, trebao bi biti i novi raspored nadomjesnog liječenja hemodijalizom.

Naime, za razliku od dosadašnje prakse, kada su pacijenti dolazili u prvoj, drugoj i trećoj smjeni, na novoj lokaciji ukinut će treću odnosno večernju smjenu, zbog, kako su naveli, "nužne organizacije rada".

"Prema novom rasporedu za bolesnike noćne smjene postoji pet mjesta ponedjeljkom, srijedom i petkom u jutarnjoj smjeni i pet mjesta istim danima u poslijepodnevnj smjeni. Tri mjesta postoje i utorkom, četvrtkom te subotom u jutarnjoj smjeni", naveli su iz poliklinike.

Dijaliza, ilustracija Obavijest poliklinike Foto: DNEVNIK.hr

Dijaliza, ilustracija Obavijest poliklinike Foto: DNEVNIK.hr

U bolnicama u Rijeci, Splitu i Karlovcu postoji dijaliza u trećoj smjeni. Međutim, s obzirom na to da je Poliklinika Avitum jedina u Zagrebu u kojoj pacijenti mogu na dijalizu u trećoj smjeni koja se ukida, novi raspored nekima će uzrokovati teškoće, poglavito onima koji su u radnom odnosu. Nema dijalzie poslije posla u Zagrebu od 13. travnja, nije ponuđeno nikakvo drugo rješenje.

Dugogodišnji pacijent Darko Krsmanović (44) za pomoć se obratio i premijeru Andreju Plenkoviću, ministru Vili Berošu te pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter uputivši im otvoreno pismo koje prenosimo u cijelosti:

"Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, uvaženi ministre zdravstva i ravnatelju HZZO-a i pučka pravobraniteljice,

ja sam Darko Krsmanović, imam 44 godine i dugogodišnji sam pacijent na dijalizi. U ovih 22 godine koliko sam pacijent s kroničnim zatajenjem bubrega, transplantiran sam dvaput kao što sam imao i dva odbacivanja bubrega uz ostale teže bolesti. Imam 100-postotno tjelesno oštećenje koje je naravno vještačeno i isto dokumentirano.

Pročitajte i ovo Državne bolnice i upravljačka prava - 2 ozdravljenje sustava Obećali su da će država šefovati bolnicama, no sve kasni: "Ne mislim da će išta biti bolje"

Ovaj dopis nije moje žaljenje na vlastito zdravstveno stanje niti me treba žaliti. Naprotiv, ponosno mogu reći da, kada sam obolio, nisam se predao bolesti ili samosažaljenju nego sam cijelo vrijeme u punom radnom odnosu. Kod sadašnjeg poslodavca sam više od 17 godina i srce mi je puno što imam poslodavca koji je u meni prepoznao aktivnog člana svojeg tima unatoč mojim tjelesnim nedostacima.

Naime, cijelo vrijeme radim puno osmosatno radno vrijeme te na dijalize idem tri puta tjedno; ponedjeljkom-srijedom-petkom u trećoj smjeni koja počinje od 17 do 22 sata, a zbog nalaza ona mi traje 4,5 sati.

Na dijalizi sam u Poliklinici Avitum i oni su jedina zdravstvena ustanova na području Grada Zagreba koja je imala treću smjenu.

Napominjem, niti jedna bolnica u Zagrebu nema treću smjenu te svi radno sposobni i koji žele to biti, primorani su ići u tu Polikliniku jer nam je to jedina opcija.

Pročitajte i ovo Hitna helikopterska medicinska služba - 3 SVAKA SEKUNDA JE BITNA "Ovo se ne mjeri eurima, već spašenim ljudskim životima": Evo kako će funkcionirati helikopterska hitna služba

Poliklinka Avitum, točnije prof. Kudumija nam je 27. ožujka 2024. bez ikakve prethodne najave ili razgovora, a znali su da otvaraju novu lokaciju u Buzinu više od pola godine, rekao da nova lokacija počinje s radom kroz dva tjedna te da više neće biti treće smjene!

Kao razlog ukidanja te smjene naveli su nedostatak radne snage, ali ne i potrebe pacijenata koji rade. Kao ustanova koja se brine o nama i pod ugovorom su s HZZO-om, nisu ponudili nikakvo rješenje za nas invalide koji želimo i dalje raditi. Isto tako prije dva mjeseca prof. Kudumija je rekao da će na novoj lokaciji biti sve po starom što se tiče smjena, a sada su promijenili priču.

Sada u ova nepuna dva tjedna koja imam/o, moram/o reći poslodavcu da više ne možemo raditi. Moje ustavno pravo je pravo na rad. Ne želim biti socijalni slučaj i ne želim ići u invalidsku mirovinu u koju sam mogao otići prije 20 godina.

Poliklinika nije ponudila da se npr. ukine prva smjena pa da ostane druga i treća za nas koji radimo – napominjem, radimo i nemamo izbora otići u neko drugo vrijeme na dijalizu koja nam život znači!

Pročitajte i ovo Zoran Milanović objava na facebooku Milanović na Fejsu: "To je alarm za sve nas"

HZZO je ugovorio s Poliklinikom Avitum da rade pod određenim uvjetima i to sve plaća poliklinici, a poliklinika Avitum ima monopol. Ponavljam, bolnice u Zagrebu nemaju treću smjenu!

Umjesto da stave moratorij na tu odluku o ukidanju treće smjene dok se ne pronađe rješenje s Ministarstvom zdravstva ili HZZO-om, ovim jednostranim činom smo prisiljeni ići u mirovine ili sl. To je suprotno smjernicama Vlade HR i direktive EU da se i nas invalide prihvati kao dio društva.

Želim imati pravo na rad, želim da meni kao i nekim drugim nažalost budućim pacijentima bude pružena odgovarajuća skrb, tj. da mogu raditi uz svoju invalidnost kakva je već više od 20 godina.

Prof. Kudumija je ponudio samo prvu ili drugu smjenu uz riječi da ga se „ne tiče rade li neki od pacijenata ili ne“. Dodao je da „ako nijedna bolnica u Zagrebu nema treću smjenu, da je ne trebaju imati ni oni“.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević - 1 NAJVEĆI PROJEKT U HRVATSKOJ Tomašević najavio megaprojekt: "Najveći je u povijesti Zagreba i vrijedan je kao četiri žičare"

Ja sam, na primjer, podigao stambeni kredit prije četiri godine preko APN-a kao invalid, živim sam i plaćam rate od svoje plaće – odgovor Avituma je "da ih se to ne tiče“.

Stoga Vam postavljam upit je li Poliklinika AVITUM izvijestila HZZO i Ministarstvo zdravstva o ovoj promjeni i je li zatražila prijedlog rješenja od HZZO-a i Ministarstva, vodeći prvenstveno brigu o svojim pacijentima koji nemaju izbora.

Ovim putem molim da stavite hitan moratorij na odluku Poliklinike Avitum da jednostrano ukine treću smjenu i nama onemogući pravo na rad, dok se ne pronađe neko rješenje na bilo kojoj lokaciji.

Molim Vas tu mogućnost - nama je svejedno gdje idemo na dijalizu, samo želimo živjeti i raditi! Nemamo vremena jer nam je takva bolest!", zaključuje Darko Krsmanović.

O cijelom slučaju oglasio se i HZZO.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene