Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAJVEĆI PROJEKT U HRVATSKOJ

Tomašević najavio megaprojekt: "Najveći je u povijesti Zagreba i vrijedan je kao četiri žičare"

Tomislav Tomašević - 1
Tomislav Tomašević - 1 Dragan Matic/Cropix
Aktualno Galerija Tomislav Tomašević - 1 Tomislav Tomašević - 1 Foto: Dragan Matic/Cropix Danijela Dolenec Danijela Dolenec Foto: Dragan Matic/Cropix Tomislav Tomašević - 3 Tomislav Tomašević - 3 Foto: Dragan Matic/Cropix Projekt Zagreb - 4 Projekt Zagreb - 4 Foto: Grad Zagreb screenshot +3 Projekt Zagreb - 5 Galerija 1/8 >>
Gradonačelnik Tomašević kazao je kako će "Projekt Zagreb" obuhvaćati obnovu vodovodne mreže i odvodnje te će se financirati najvećim dijelom iz EU sredstava.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici najavili su nova ulaganja i projekte gradske uprave.

Konferenciju je danas otvorila zamjenica gradonačelnka Danijela Dolenec govoreći o proširenju usluga za osobe s autizmom. Trenutno je u programe gradskih dječjih vrtića uključeno 280 djece s autizmom, od čega 38 u Centru za autizam, a 242 u redovne programe vrtića.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Počinje 1. lipnja VIDEO Tomašević objavio vijest koja će razveseliti dio Zagrepčana: "To je jedna od ključnih mjera..."

"U proračunu Grada Zagreba za 2024. nalaze se investicije u nove socijalne usluge za djecu s autizmom u Zagrebačkom centru za neovisno življenje, novu Suvagovu ambulantu za ranu intervenciju na Žitnjaku i proširenje socijalnih usluga ustanove Silver", kazala je Dolenec te dodala:

Tomislav Tomašević - 1 Danijela Dolenec Foto: Dragan Matic/Cropix

"No, najvažnije što ćemo ove godine napraviti u smislu iskoraka za djecu i odrasle s autizmom jest da ćemo konačno pripremiti financiranje i izgradnju novog Centra za autizam u Oporovcu o kojem se godinama pričalo u prazno, te investirati u lokaciju za socijalne usluge za odrasle osobe s autizmom na Ravnicama. Obje te investicije Grad Zagreb je trebao realizirati već odavno, ali mi ćemo biti ti koji će riješiti sve naslijeđene probleme s tim projektima, od imovinsko-pravnih, do osiguranja potrebnih financijskih sredstava za njihovu realizaciju."

 

Zatim se Tomašević osvrnuo na "Projekt Zagreb" koji je prijavila gradska tvrtka Vodoopskrba i odvodnja (VIO).

"Riječ je o najvećem projektu u povijesti grada Zagreba te ujedno i najveći projekt koji je grad prijavio na EU financiranje. A kao što znate desetljećima se nije ulagalo u zagrebačku vodovodnu mrežu pa je sve gore stanje kad je riječ o gubicima vode", naglasio je gradonačelnik i dodao:

"2007. Zagrebački holding, u sklopu kojeg je i VIO, emitirao je 300 milijuna eura obveznica na Londonskoj burzi, a pritom su se obvezali da će većinu investirati u vodnu mrežu, no na kraju je samo nekoliko posto od tog iznosa zaista završilo u vodnoj mreži, i zato imamo toliko pucanja cijevi i gubitaka, a mnogi nemaju pristup vodnoj mreži."

Tomislav Tomašević - 1 Projekt Zagreb - 1 Foto: Grad Zagreb screenshot

"Sada ćemo mi ispraviti tu nepravdu. 25. ožujka je projekt prijavljen na EU fondove, a vrijedan je 323 milijuna eura. Dakle, on je vrijedan kao četiri sljemenske žičare. Ovo je najveći projekt u Hrvatskoj", istaknuo je Tomašević te dodao kako će većinom biti financiran putem EU sredstava pa se zbog toga neće morati dizati cijene vode.

Tomislav Tomašević - 1 Projekt Zagreb - 3 Foto: Grad Zagreb screenshot

Rekao je i da je Zagreb jedan od rijetkih gradova koji sufinancira vodu. Naveo je i da postoje u Zagrebu cijevi za vodu koje su stare čak 140 godina. Projekt bi trebao krenuti u realizaciju sljedeće godine, a sav novac bi se trebao potrošiti do 2029. godine, dakle u 5 godina.

Tomislav Tomašević - 1 Projekt Zagreb - 4 Foto: Grad Zagreb screenshot

"Sigurno do kraja godine nećemo dizati cijenu vode, nama kapitalni troškovi ne utječu na cijenu vode, nego operativni, a nadamo se da ćemo moći držati i dalje cijenu ovakvom kakva jest", kazao je Tomašević.

Tomislav Tomašević - 1 Projekt Zagreb - 5 Foto: Grad Zagreb screenshot

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene