Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednja sjednica Sabora

'Ovo sam naprosto morao reći jer mi je to bio unutrašnji poriv'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naprosto ovakve stanke ne mogu završiti, a da nešto ne kažemo, počeo je Josip Leko.

Prije usvajanja dnevnog reda, a nakon stanke, saborskim zastupnicima, koji danas posljednji put zasjedaju u aktualnom sazivu, obratio se predsjednik Sabora Josip Leko.

'Naprosto ovakve stanke ne mogu završiti, a da nešto ne kažemo, pa i ja s ovog stola moram ponoviti da sva stajališta, sve teze koje su iznesene u ime klubova nisu dobile demokratski odgovor u Saboru jer se ne mogu raspravljati. To su stajališta klubova, a ne stajališta Sabora, niti će se o njima glasovati.

Drugo, ovdje moram reći da razvoj demokratskih odnosa, demokracije općenito, demokratskih vrijednosti, demokratskih institucija općenito  nije stao u svijetu pa nije stao ni u Hrvatskoj niti je završen s ovim mandatom i mi ćemo se nastaviti boriti ili djelovati u smjeru izgradnje demokratskih institucija i izgradnje demokratskih standarda . Ali ja sa zadovoljstvom mogu reći da u hrvatskom društvu i hrvatskoj državi najvažnije načelo vladavine prava zaista izaziva najveću sigurnost, njaveću sigurnost sviju u Hrvatskoj. Kad to kažem onda iznad Sabora je Ustav, vladavima prava vrijedi i za Sabor.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu"

'Možda je ovo moj posljednji nastup, a odlazim uzdignuta čela'

Također želim nešto reći, mislio sam to ostavit za kraj zasjedanja, ali sad ću to reći - predsjednik Sabora niti ima ambicije, niti ima pravo niti želi ocjenjivati ni jednog od zastupnika niti klub zastupnika u Saboru, to nije njegova zadaća, ali ima pravo i obvezu reći ocjenu u cjelini o Saboru kao instituciji i to ću reći, bez ustezanja.

Oni koji misle da je dobra retorika istodobno dobra politika - mi imamo iskustva u Saboru da to nije tako. Vratimo se na to. Hvala onima koji su me pohvalili, ali i to da kažem - nisam opterećen vlastitim likom i djelom, ali hvala koji misle da sam korektno odradio posao.

'Zastupnici planu, a ja hladim'

Moram reći nešto i o tome da ako dijelim vaše stajalište, a uvjeren sam da dijelim - nismo mi sretni sa sadašnjom situacijom kako se rješava kriza izbjeglica u Europi, ali nismo sretni ni sa sadašnjom situacijom u donosima sa susjedima, ali moram reći da poštujem načelo uzajamnosti i  dobrosusjedskih odnosa. To načelo ne možemo zanemariti i mislim da bi dobro bilo da se vratimo na to načelo i u odnosima koji izazivaju, reći ću to blago, potrebu razumijevanja i tolerancije među susjedima za probleme koje nisu sami izazvali niti će ih sami moći riješiti.

U tom smislu također vrijedi pravilo da se u odnosima sa zemljama EU i sa susjedima treba poštivati minimum demokratskih standarda, to je tolerancija i stalan dijalog. Ovo sam naprosto morao reći jer to mi je bio unutrašnji poriv, a mislim da je potrebno reći i radi javnosti', rekao je Josip Leko i zastupnike pozvao da usvoje dnevni red jer 'neće ići stankom na stanku'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene