Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jakovčić se osvrnuo na aktualna zbivanja vezana uz novonastalo stanje s Porečkom i pulskom biskupijom.


Jakovčić je istaknuo kako je u tom slučaju na djelu pokušaj dijela političkih i crkvenih krugova u Italiji, da koristeći ugled Svetog Oca Pape, ostvare reviziju Osimskih i drugih sporazuma koje su potpisale Talijanska Republika i bivša SFRJ.

'To je suština ove nedopustive inicijative, to je flagrantan pokušaj, gdje se koristeći sporazum s trećom državom, tj. Vatikanom revidiraju ugovori između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, kao sljednice SFRJ, s Talijanskom Republikom', rekao je Jakovčić.

Po njegovim riječima činjenice su u ovom slučaju potpuno jasne i to da su međunarodnim sporazumima i zakonima izvršena sva obeštećenja prema optantima, te su u ovom slučaju i benediktinci iz Praglie obeštećeni. Time je potpuno jasno, smatra Jakovčić, da oni naprosto ne polažu nikakva prava na povrat ili ponovno obeštećivanje od Republike Hrvatske ili bilo koga u Republici Hrvatskoj.

Vezani članci Policijsko vozilo, ilustracija U direktnom sudaru kod Poreča poginula 70-godišnja žena, vozač drugog automobila imao 1,67 promila Doris Stanković ''Prosite okolo da zadovoljite svoju gladnu prdaru'': Obračun porečkog restorana i influencerice žari društvenim mrežama

Jakovčić: Nedopustivo je prihvatiti bilo čiji zahtjev protivan međunarodnim ugovorima

'To nije samo crkveno pitanje, već prvenstveno pitanje međunarodnih sporazuma', naglasio je istarski župan koji smatra da je u pitanju jednostrani akt Svete Stolice, tj. kršenju ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice. Upravo nas ta činjenica, drži Jakovčić, dodatno uznemiruje i stvara razlog za veliku zabrinutost. Stoga je pozvao sve nadležne, prije svega Vladu i nadležno Ministarstvo pravosuđa, kao i druga nadležna tijela Republike Hrvatske, da odmah i u cijelosti odbace zahtjev benediktinaca iz Praglie kao potpuno neutemeljen.

'Bilo koji akt kojeg bi donijelo bilo koje državno ili drugo tijelo u Republici Hrvatskoj stvorit će pravni presedan u međudržavnim odnosima između Republike Hrvatske i Talijanske Republike. U tom slučaju neće bankrotirati samo Biskupija Porečka i pulska, već je moguće očekivati desetke tisuća novih sličnih zahtjeva koji bi mogli dovesti u pitanje vlasništvo, ne samo u nekadašnjoj Zoni B i Istarskoj županiji, već i na području Rijeke i Dalmacije', napomenuo je Jakovčić dodajući kako izaći ususret nekome nije moguće selektivno i pojedinačno.

Zato smatra nedopustivim prihvatiti bilo čiji zahtjev koji je protivan međunarodnim ugovorima koji eklatantno krši sve pravne norme, već treba osigurati dosljedno poštivanje međunarodnih ugovora koji su već kvalitetno regulirali odnose među državama u ovom slučaju.

Uvažavajući činjenicu da su odnosi Hrvatske s Italijom i Svetom Stolicom od strateškog značaja za naše nacionalne interese, u slučaju da Vlada procijeni potrebu za posebnim razgovorima između Republike Hrvatske i Talijanske Republike, odnosno Svete Stolice, potrebno je otvoriti novi krug razgovora o važećim međunarodnim ugovorima. Istarska županija, međutim, smatra da su važeći ugovori temeljito pravno i pravedno razrješili sve povijesne dvojbe, zaključio je istarski župan Ivan Jakovčić. (Hina)