Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život u centru zagreba

VIDEO "Ovo je neizdrživo, u svom domu moramo živjeti sa sunčanim naočalama, a za blagdane kao da smo u bordelu": Ova obitelj zbog javne rasvjete već godinama proživljava pakao

Obitelj Franolić živi u centru grada Zagreba te proživljava pravi pakao. Svaku večer kada se upali javna rasvjeta njihov stan je osvjetljen poput stadiona. Godinama su slali upite nadležnima, a njihovi su odgovori urnebesni. Poručili su im da se strpe još devet godina.

Davorka Franolić odrasla je u centru Zagreba, ali već godinama život je tamo neizdrživ.

"Stanujemo u strogom centru grada, u Petrinjskoj ulici, na drugom katu. Naši prozori - dvije sobe, spavaća soba i dnevni boravak u ravnini su dviju velikih lampi, ulične rasvjete koja je postavljena davnih godina. Na toj adresi živim čitav život, od 1963. i sjećam se starih uličnih lampi, koje su bile OK, ali kada je bila Univerzijada 1987., sve su uređivali i otada počinje pakao. Godinama trpimo strašno jaku rasvjetu u našim sobama i dopisujemo se s nadležnima iz Grada, ali kako to već kod nas biva - ništa se ne mijenja", priča za DNEVNIK.hr Davorka Franolić, koja je rođena u Petrinjskoj i cijeli život provela je u toj ulici, ali život posljednjih godina postao je neizdrživ.

"Sinova soba, u kojoj spava, u večernjim je satima toliko osvijetljena da izgleda poput stadiona. Ne moram vam reći kako izgleda kada za vrijeme Adventa ubace i ukrasne kugle. Mi uopće ne trebamo paliti nikakvu rasvjetu jer se u sobama i po najmrklijem mraku sve vidi", opisuje situaciju Davorka. 

Nema sluha za njihove probleme

Osvijetljen stan u večernjim satima Osvijetljen stan u večernjim satima (Foto: Dnevnik.hr)

Kako nam objašnjava, ponadali su se kad smo postali dio EU-a i kada je izašao Zakon o svjetlosnom onečišćenju da će se nešto promijeniti, jer svugdje u gradovima i mjestima Europe svjetla se gase, stavljaju se žarulje koje nisu agresivne i koje ne narušavaju kvalitetu života i stanovanja, ali u Hrvatskoj to nije slučaj.

Godinama su tražili pomoć, ali sluha za njihove probleme nema.

"Dobili smo svakakve smiješne odgovore. Slali smo upite Gradu, inspekciji i dobili čudo smiješnih i nebuloznih odgovora. Primjerice, da komisija koja izlazi na teren nije oformljena i da nemaju parametre po kojima bi trebali određivati jačinu svjetlosti. Borili smo se s time godinama prije potresa, a onda smo se zbog njega na neko vrijeme morali iseliti iz stana. Nakon povratka situacija nije bila ništa bolja te smo ponovno slali hrpu upita i molbi za pomoć stručnih ljudi. Opet smo slali dopise na sve moguće adrese i opet ništa. Odgovor koji smo dobili bio je toliko nerazuman da nismo mogli vjerovati. U njemu su nam poručili da zakon dopušta da ovakva rasvjeta bude tu gdje je još slijedećih devet godina", objašnjava naša sugovornica.

Pričekajte devet godina

Pokazala nam je i odgovor koji su dobili: "Temeljem vaše prijave vezane za kršenje Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja zbog svjetlosnog onečišćenja svjetiljkama javne rasvjete u Zagrebu, u Petrinjskoj ulici kod kućnog broja 2, u kojoj tražite da komunalni redar naloži Gradu Zagrebu promjenu zastarjelih i energetski neučinkovitih uličnih svjetiljki i montiranje moderne LED rasvjete, na način da ona svjetlost baca samo prema ulici, kako ne bi svjetlosno onečišćivala stanove koje se nalaze u zgradi, obavještavamo Vas kako je člankom 30. Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja određeno da su jedinice lokalne samouprave i Grad Zagreb te operator vanjske rasvjete dužni uskladiti postojeću rasvjetu s odredbama Zakona u roku od 12 godina od dana stupanja na snagu Pravilnika o zonama rasvijetljenosti, dopuštenim vrijednostima rasvjetljavanja i način upravljanja rasvjetnim sustavima. Sukladno svemu navedenom, obavještavamo Vas da komunalni redar mora pričekati da istekne rok od 12 godina koji je određen Zakonom o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, kako bi jedinice lokalne samouprave i Grad Zagrebu te operateri vanjske rasvjete javnu rasvjetu prilagodili odredbama predmetnog Pravilnika."

Pročitajte i ovo Vraćena oštećena kupola zvonika, ilustracija - 4 Zahtjevan projekt Pogledajte kako je 10 tona teška kupola zvonika crkve na Kaptolu vraćena na mjesto: "Danas je uistinu povijesni dan"

Na kraju je obitelj odustala od borbe s vjetrenjačama.

Osvijetljen stan u večernjim satima Osvijetljen stan u večernjim satima (Foto: Privatna arhiva)

A problema je puno, objašnjava nam naša sugovornica, kada su i pomislili da će rješenje biti u posebnim prozorima i staklima koje bi postavili na svoj dom, pokazalo se da je riječ o staroj zgradi koja mora imati određen oblik prozora, a i da specijalna stakla ne bi pomogla. Na kraju kako bi sin mogao spavati u sobi, morali su dati napraviti posebne zavjese koje uopće ne propuštaju svjetlost, jer u večernjim satima u njihovu domu počinje Betlehem, a tijekom blagdana stan im izgleda kao bordel.

Pročitajte i ovo Požar autobusa crni dim Zapalio se ZET-ov autobus na plin: Oštećena dva auta, tri kontejnera za smeće i fasada

Pročitajte i ovo Privođenje Denisa Mohenskog Objavio USKOK Bandićev vozač i Kralj Adventa optuženi za mito: Pogledajte kako su se namještali poslovi sa štandovima

"Tako svaku večer umjesto da imamo otvorene prozore, pogotovo sada kada su dani topliji, mi se zatvaramo u naš bunker, spuštamo rolete jer je svjetlost toliko jaka da ne možemo sjediti u sobi i gledati TV ili jedni druge u oči i razgovarati, trebaju nam sunčane naočale", priča Davorka, koja kaže kako je cijela ta situacija neizdrživa. 

Upit smo poslali i Državnom inspektoratu RH i Gradskom uredu za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, a kada dobijemo njihove odgovore, objavit ćemo ih.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene