Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Reklama vam blješti u oči, a od prejake javne rasvjete noć se pretvorila u dan? Evo zašto je to velik problem i kome se žaliti

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Foto: DNEVNIK.hr Svjetlosno zagađenje - 4 Svjetlosno zagađenje - 4 Foto: Getty Images Svjetlosno zagađenje - 3 Svjetlosno zagađenje - 3 Foto: Getty Images Svjetlosno zagađenje - 2 Svjetlosno zagađenje - 2 Foto: Getty Images +0 Svjetlosno zagađenje - 1 Galerija 1/5 >>
Samo ove godine 34 puta građani su se žalili na svjetlosno onečišćenje. Kome prijaviti prejaku javnu rasvjetu ili pano koji blješti u oči? Donosimo odgovore.

"Ulična rasvjeta je toliko jaka da navečer u sobama ne moramo uopće paliti svjetla, jer je rasvjeta s ulice točno ispred prozora", požalila nam se čitateljica. 

Svjetlosno zagađenje globalni je problem zbog njegova učinka na zdravlje ljudi, eko sustave, sigurnost u prometu, ali i budžete jedinica lokalne samouprave zbog neefikasne potrošnje energije.

Pod pojmom 'svjetlosno onečišćenje' se u prvom redu podrazumijeva svaka nepotrebna emisija svjetlosti odnosno emisija u prostor izvan zone koju je potrebno osvijetliti.

Imaš pravo, ostvari ga Svjetlosno zagađenje - 3 Foto: Getty Images

"Prema Zakonu o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja definicija svjetlosnog onečišćenja je promjena razine prirodne svjetlosti u noćnim uvjetima uzrokovana unošenjem svjetlosti proizvedene ljudskim djelovanjem. Glavni su uzročnici svjetlosnog onečišćenja nepravilno postavljena vanjska rasvjetna tijela, ona koja svojom konstrukcijom rasipaju svjetlost oko površine umjesto prema tlu koje treba biti osvijetljeno te postavljanje neekoloških rasvjetnih tijela", objašnjeno je na stranicama HZJZ-a.

Kome se žaliti ako mislite da svjetlost "tuče" prejako? Zakon o zaštiti od svjetlosnog zagađenja donesen je 2019. U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja kažu kako je za moguće nepoštivanje njegovih odredbi inspekcijski nadzor spada u nadležnost Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

Imaš pravo, ostvari ga Svjetlosno zagađenje - 1 Foto: Getty Images

"Inspekcijski nadzor nad provedbom Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja je i u nadležnosti komunalnih redara, sukladno odredbama ovog Zakona i zakona kojim se uređuje komunalno gospodarstvo", dodaju.

U Državnom inspektorati (DIRH) pak dodatno razjašnjavaju koji dio u problematici se odnosi na njih, odnosno na inspekciju zaštite okoliša

"Inspekcijski nadzor nad provedbom Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja i podzakonskih akata obavlja inspekcija nadležna za područje zaštite okoliša u području nadzora ispunjavanja propisanih obveza jedinica lokalne samouprave i Grada Zagreba te operatora vanjske rasvjete i onečišćivača kao nositelja zahvata u okolišu", objašnjavaju i dodaju: "Nadzor osoba ovlaštenih za mjerenja rasvijetljenosti i izrade izvješća o provedenom mjerenju obavlja inspekcija nadležna za područje elektroenergetike."

Imaš pravo, ostvari ga Svjetlosno zagađenje - 2 Foto: Getty Images

Kako to izgleda u praksi? Ako utvrde nepravilnosti i nedostatke, inspektori upozoravaju nadzirane osobe na nepravilnosti mjerom na zapisnik i određuju primjereni rok za njezino otklanjanje.

"U slučaju nepostupanja po naređenim mjerama donose rješenje i poduzimaju kaznene mjere", kažu.

Inspekcija zaštite okoliša je u 2022. godini dosad zaprimila 34 predstavke, a u 2021. godini 45 predstavki.

Prema podacima DIRH-a pokazalo se da je 14 zaprimljenih predstavki bilo opravdano, dok su četiri bile neopravdane. S obzirom da su operatori rasvjete postupili i otklonili naređene nepravilnosti nisu pokretani prekršajni postupci.

  Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Trebali ste hitno liječniku pa otišli privatniku? Uz određene uvjete imate pravo na povrat troškova

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Ako ne nađeš ZG vrećice u trgovini, provjeri imaš li možda pravo na besplatne

"U predstavkama najveću zastupljenost sadrži problematika rasvjetljavanja zbog postavljenih oglasnih ploča u nadležnosti komunalnog redara te se iste prosljeđuju na nadležno postupanje komunalnom redaru koji je ovlašten vlasniku ili korisniku oglasne ploče narediti usklađenje s odredbama Zakona. Zbog sumnje na povredu propisa iz područja sigurnosti prometa na cestama, jedna predstavka proslijeđena je na nadležno postupanje inspekciji sigurnosti cestovnog prometa", kažu u DIRH-u.

Imaš pravo, ostvari ga Svjetlosno zagađenje - 4 Foto: Getty Images

Najčešći prijavljivani izvori svjetlosnog onečišćenja odnosili su se na postavljene oglase ploče (svjetleće reklame, panoe i sl.) u urbanim sredinama gradova i rasvjetljavanje stambenih prostora reflektorima na javnim površinama ili pročeljima obiteljskih kuća.

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo – ostvari ga. Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene