Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Ovdje bi trebalo suditi nekim drugim ljudima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši načelnik glavnog stožera, umirovljeni general Petar Stipetić kazao je danas na suđenju za zločine u akciji Medački džep da je optuženi general Rahim Ademi tražio da se spriječe palež i pljačka na području akcije, o kojima je učestalo upozoravao UNPROFOR.

Kao časnik zadužen za komunikaciju s UNPROFOR-om, Stipetić je više puta upozoren o zločinima tijekom akcije o čemu je izvijestio Ademija, ali i tadašnjeg načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Bobetko i Ademi naredili da ni mačka ne smije ostati živa' Slika nije dostupna 'Neka tijela iz Medačkog džepa bila su živa spaljena'

- Ademi je bio vrlo ljut. U svom uredu je vrištao i pitao se zašto to rade, kazao je Stipetić, svjedočeći na suđenju generalima Ademiju i Mirku Norcu optuženima za zločine nad civilima počinjene tijekom akcije u rujnu 1993.

UNPROFOR je upozoravao da je sve spaljeno, da nema žive duše i da se pljačka pokretna imovina, bijela tehnika, drvo za ogrijev i drvena građa, dodao je Stipetić.

Na ličko ratište Stipetić je u rujnu 1993. došao jer mu je kao
stalnom članu komisije za pregovore s UN-om i Srbima Bobetko naredio da nakon oslobodilačke akcije potpiše sporazum o povlačenju HV-a iz Medačkog džepa.

Po njegovim riječima, Bobetko mu je rekao da on takvo što nikada ne bi potpisao, no potom ga je poslao u Gospić da nadgleda povlačenje.

Hrvatska vojska bila je vrlo nezadovoljna zbog povlačenja, trupe su negodovale, a pucnjave je bilo i po Gospiću. Čak je pucano i na zgradu zapovjedništva. No, Stipetić, kako je rekao, to nije doživljavao kao napad na sebe, već izraz nezadovoljstva vojnika.

Puno ozbiljnije shvatio je "savjet" zapovjednika specijalne policije Mladena Markača, koji mu je nakon potpisivanja sporazuma poručio: "Generale ne dolazite u moju zonu odgovornosti moji će vas likvidirati".

Kao i raniji svjedoci potvrdio je da je u ratno vrijeme u HV-u
postojala dvostruka linija zapovijedanja. "Postojala je dvostruka linija, a postoji i danas", kazao je Stipetić, dodajući da je to omogućeno već pri samom ustroju Ministarstva i Glavnog stožera.

Primjerice, Vojna policija, sigurnosno-informativne, propagandne i logističke službe stavljene su pod nadležnost Ministarstva umjesto GS-a, čime su stvorene pretpostavke za dvostruku zapovjednu liniju, rekao je Stipetić.

Kazao je i da se nakon akcije u Medačkom džepu HV nije sukobila s kanadskim snagama unutar UN-a, iako su Kanađani odlikovali čitav bataljun zbog sukoba s HV-om i navodnih najvećih ratnih operacija svoje vojske nakon II. svjetskog rata. 

- To nije istina, sukoba nije bilo, a to pitanje treba raščistiti na državnoj razini.

Nakon što mu je Ademijeva obrana pokazala ratni dnevnik prema kojemu je tadašnji kapetan bojnog broda Davor Domazet Lošo izdavao naredbe, među ostalima i o artiljerijskim napadima na Korenicu, Stipetić je rekao kako to pokazuje da su Ademijeve ovlasti, kao zapovjednika akcije, bile svedene na nulu.

- Ako netko drugi zapovijeda topništvom i šalje izvješća u Glavni stožer to znači da su uzete ovlasti zapovjedniku akcije, ustvrdio je Stipetić.

Dodao je da je 2000., kada je Domazeta naslijedio na dužnosti načelnika Glavnog stožera, pronašao akt kojim je Domazet naredio izuzimanje dijela ratne dokumentacije, između ostalog i za akciju Medački džep.

'Umjesto Norca trebali su biti optuženi oni koji su mu natovarili'   

Stipetić je također kazao da mu je žao što se umjesto Mirka Norca na optuženičkoj klupi za zločine u akciji Medački džep ne nalaze oni koji su mu "to natovarili", odnosno naređivali i ono što je trebalo i ono što nije trebalo izvršiti.

- Norca poštujem i cijenim jer je kao dječak primio na svoja pleća ono što nije smio primiti. Drugi su mu to natovarili i bio bih sretan da su danas oni na optuženičkoj klupi, izjavio je Stipetić pri završetku svjedočenja koje je na zagrebačkom Županijskom sudu trajalo četiri i pol sata.

Dodao je kako "grijehom drugih" smatra što je Norcu kao neiskusnom mladiću, spremnom da izvršava sve zadaće, natovareno da zapovijeda brigadom od tri tisuće ljudi.

- Bio je hrabar, fihgter, izvršavao je zadaće, a naređivalo mu se i ono što je trebalo i ono što nije, ustvrdio je Stipetić.

Bivši suborac pohvalio je i generala Rahima Ademija, koji je 1991. kao Albanac stao u obranu Hrvatske i dao sve da bude primjeren časnik. 

- Žao mi je što je zbog toga sada u situaciji da se mora braniti od optužbi za ratni zločin, rekao je Stipetić.

Svjedok je dodao da se s Norcem tajno sastao i kada je prvi put optužen za ratne zločine počinjene na početku rata na gospićkom području i savjetovao mu da izađe pred riječki sud.
Pred kraj maratonskog svjedočenja Stipetić je odbacio tvrdnje jednog od ranijih svjedoka u ovom postupku Zvonimira Brajkovića koji je rekao da mu je Stipetić savjetovao da laže haških istražiteljima.

- Svi koji su kontaktirali s Hagom dolazili su u Glavni stožer i
tražili pomoć i dokumentaciju, a ja sam svima savjetovao da je govore istinu jer je to najbolja obrana, kazao je Stipetić.

Zbog do sada najdužeg svjedočenja na suđenju dvojici generala sudsko vijeće je odgodilo saslušanje Marka Jagetića koji je iskaz trebao dati nakon Stipetića.

Sutra će pred sudskim vijećem svjedočiti admiral Davor Domazet Lošo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene