Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzeli stvar u svoje ruke

POTJERA NA HRVATSKOM OTOKU 'Svi s terena javljaju. Iza njih ostaje nered'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krčani su, kada drugačije ne može, stvar uzeli u svoje ruke.

Krčani organizirano diljem otoka u skupinama hvataju kradljivce smilja. I očajni su. Ma koliko kradljivaca ulovili, država ne donosi pravila.

Pročitajte i ovo Krk Policija istražuje Bizarna krađa s terase u Krku: Netko je odnio kameni sudoper star oko 100 godina, a ni vrijednost mu nije malena Ilustracija HOROR NA OTOKU Ispovijest srpske radnice na Krku: "Posao im je išao slabo, pa su rekli da poslužujem u štiklama i ugradim sise, gađali su me pepeljarom..."

Bili smo u jednoj od svakodnevih ophodnji u kojima građani love kradljivce. Sami su se okupili, a policiji su prijavili kombi za koji sumnjaju da će do večeri biti pun ljekovite i skupocjene biljke. Pronašli su ga na lokaciji gdje kažu, uvijek zateknu ilegalne berače.

'Ostaje nered iza njih i to se ne bere smilje da se samo poreže, nego se čupa sa zemljom iz korijena. Ogolit će cijeli otok ako ih se pusti', rekao je Dalibor Stojak. Ali nije im ovo prvi put, imaju fotografije koje su snimili u prijašnjim akcijama.

ZA NJIH ZAKONA NEMA Dobro su organizirani, djeluju noću, a opustoše cijele otoke

'Svi s terena javljaju. Čak imamo jednu grupu na What's upp-u i svi odmah dobiju obavijest gdje se nalaze, što rade, koliko ih je, koja su auta', rekao je Goran Marević. Krčani su izračunali da su prošle godine izgubili milijune kuna nezakonitim branjem.

'Po tom izračunu mi gubimo 25-30 miijuna kuna u smilju, koji se isplaćuju na crno, a naši ugostitelji građevinari koji uredno plaćaju porez se radi 2 kuna maltretira, dolaze inspekcije', požalio se Goran Marević s Krka.

Odlukom Ministarstva zaštite okoliša na Krku, Rabu, Cresu, Lošinju i Pagu potpuno je zabranjeno branje smilja. U dalmatinskim županijama brati se može od 1.6. do 1.8. ali po strogo određenim pravilima. Problem je što se provođenje tih pravila očito ne kontrolira dobro.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene