Krčani su, kada drugačije ne može, stvar uzeli u svoje ruke.


Krčani organizirano diljem otoka u skupinama hvataju kradljivce smilja. I očajni su. Ma koliko kradljivaca ulovili, država ne donosi pravila.

Vezani članci Nesreća na Krku - 1 Stravična nesreća na Krku: Vozač prešao u suprotnu traku, automobil planuo odmah nakon sudara, izgorjele dvije osobe Olujno jugo dizalo je velike valove tijekom vikenda Tragedija na Krku: Utopila se dok je pokušavala iz uzburkanog mora spasiti unuka i supruga

Bili smo u jednoj od svakodnevih ophodnji u kojima građani love kradljivce. Sami su se okupili, a policiji su prijavili kombi za koji sumnjaju da će do večeri biti pun ljekovite i skupocjene biljke. Pronašli su ga na lokaciji gdje kažu, uvijek zateknu ilegalne berače.

'Ostaje nered iza njih i to se ne bere smilje da se samo poreže, nego se čupa sa zemljom iz korijena. Ogolit će cijeli otok ako ih se pusti', rekao je Dalibor Stojak. Ali nije im ovo prvi put, imaju fotografije koje su snimili u prijašnjim akcijama.

ZA NJIH ZAKONA NEMA Dobro su organizirani, djeluju noću, a opustoše cijele otoke

'Svi s terena javljaju. Čak imamo jednu grupu na What's upp-u i svi odmah dobiju obavijest gdje se nalaze, što rade, koliko ih je, koja su auta', rekao je Goran Marević. Krčani su izračunali da su prošle godine izgubili milijune kuna nezakonitim branjem.

'Po tom izračunu mi gubimo 25-30 miijuna kuna u smilju, koji se isplaćuju na crno, a naši ugostitelji građevinari koji uredno plaćaju porez se radi 2 kuna maltretira, dolaze inspekcije', požalio se Goran Marević s Krka.

Odlukom Ministarstva zaštite okoliša na Krku, Rabu, Cresu, Lošinju i Pagu potpuno je zabranjeno branje smilja. U dalmatinskim županijama brati se može od 1.6. do 1.8. ali po strogo određenim pravilima. Problem je što se provođenje tih pravila očito ne kontrolira dobro.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook