Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vrlo su agresivni'

ZA NJIH ZAKONA NEMA Dobro su organizirani, djeluju noću, a opustoše cijele otoke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakon kradljivcima ne može ništa. Kazne za fizičke osobe nisu striktno propisane, a s najviše 25 tisuća kuna mogu biti kažnjene pravne osobe.

I dalje se nastavlja borba za smilje. Policija protiv ilegalnih berača podiže prijave, ali zakon propisuje kazne jedino za pravne osobe. Iako država promjene u zakonu najavljuje još od kraja prošle godine, za berače s dozvolom se nije promijenilo ništa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Materijalna šteta Više je osoba napalo sirotu ženu na autobusnoj stanici u Zagrebu: Ukrali su joj ruksak Prepoznajete li osobu s fotografije? Pogledajte Prepoznajete li osobu s fotografije? Policija traži ovog muškarca od prosinca prošle godine

Dobro organizirani, djeluju uglavnom noću, a opustoše gotovo cijele otoke. Ilegalni birači smilja nedavno su uhvaćeni na Krku. U kombiju im je pronađeno 650 kilograma biljke, a jedan od njih čak je htio pobjeći i pritom ozlijedio policajca. Poljoprivrednici upozoravaju - to nije prvi takav slučaj.

DRAMA NA KRČKOM MOSTU Zaustavili ih s kombijem punim biljke koju je zabranjeno brati, jedan pobjegao i ozlijedio policajca

'Prošle godine su naši aktivisti imali puno neugodnih slučajeva gdje su na terenima zaticali po 20, 25 kombija punih berača koji su vrlo agresivni', rekao je poljoprivrednik Goran Marević.

No zakon kradljivcima ne može ništa. Kazne za fizičke osobe nisu striktno propisane, a s najviše 25 tisuća kuna mogu biti kažnjene pravne osobe. Promjene u Zakonu o zaštiti prirode najavio je ministar Zmajlović.

'Tako da se mogu kazniti i fizičke osobe. Policija i inspekcija zaštite prirode rade svoj posao i pravila su vrlo jasna. Za one koji ne poštuju pravila postoje i sankcije', kazao je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

Kad ih već ne štiti zakon, uzgajivači smilja prijestupnike mogu prijaviti policiji, koja podnosi prekršajne prijave. Slučajevi kasnije idu u dugotrajne sudske procedure.

'Činjenica je da se na puno banalnije stvari reagira đonom, da ne kažemo puškom , a ovdje se reagira - nikako', nezadovoljan je poljoprivrednik Zdenko Petrak.

Ministarstvo postrožilo uvjete za branje i skupljanje smilja

Za kilogram smilja berači mogu dobiti između 15 i 20 kuna, dok litra ulja doseže cijenu od vrtoglavih 1600 eura. Ove godine od lipnja policija je zaplijenila oko 2 tone ilegalno ubranog smilja. Najviše na područjima Primorsko-goranske i Zadarske županije. Zbog toga, u potpunosti je zabranjeno branje smilja na otocima Krku, Rabu, Cresu, Lošinju i Pagu.

'Onaj dio koji treba raditi policija sigurno da rade uredno, a ostale stvari oko promjene pravilnika i zakona nisu u ingerenciji ministarstva unutarnjih poslova', kazao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

I dok se iščekuje promjena zakona, prema kojem bi se lakše kažnjavali kradljivci, beračima s dozvolom ne preostaje ništa drugo nego osloniti se na pomoć policije i strpljivo čekati stroži zakon.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene