Perzeidi, poznati i kao Suze svetog Lovre, jedan su od najljepših i najaktivnijih pljuskova meteora tijekom godine. Na nebu ćemo vrhunac moći vidjeti vrlo uskoro.


Zaljubljenici u svemir u kolovozu će opet moći gledati zvjezdani spektakl – Suze svetog Lovre ili Perzeide. Ako se ostvare najave dugoročnih prognoza o vedrom nebu, najintenzivniju kišu meteora moći ćemo gledati u noći s 12. na 13. kolovoz.

Vezani članci Slika nije dostupna Ostanete li večeras budni, ne propustite spektakl na nebu Slika nije dostupna FENOMEN NA NEBU 'Ove godine predstava će biti spektakularna'

Prema pojedinim navodima na društvenim mrežama, ove će godine kiša meteora biti spektakularnija nego inače. Navodno će se ovako sjajna nebeska predstava ponoviti tek za 96 godina.

ZA sada se predviđa da će uvjeti za gledanje u Hrvatskoj biti povoljni, a gledanje se preporučuje nakon ponoći. No ipak se mora pobjeći dalje od gradova tj. ''zagađenja svjetlom''.

Druga polovica noći je bolja za promatranje, a pojava se prati golim okom te je bitno da imamo pogled otvoren na sve strane.

Dvije su vrste nebeskih krijesnica ili meteora: jedni od njih su usamljenici i posjećuju nas sporadično, dok drugi do Zemlje stižu u velikim rojevima, uvijek u isto doba godine. Ti potonji nastaju od mnoštva krhotina što ih na svom putu oko Sunca za sobom ostavljaju kometi. Ako se staza kometa približava putanji kojom plovi Zemlja, takvi oblaci kometne prašine mogu se naći na putu našem planetu.

Čestice prašine tada stanu ulijetati u našu atmosferu, obično brzinama od nekoliko desetaka kilometara u sekundi. Pri tom se ugriju, zažare i izgore, već na velikoj visini iznad tla. Taj bljesak, vidljiv obično tek djelić sekunde, nazivamo meteorom. Samo iznimno se dogodi da neko od tih malih tijela koja zarone u Zemljin zračni omotač bude dovoljno veliko da neki njegov dio stigne do same površine, kao meteorit.

Sredinom ljeta naš se planet nađe u blizini staze kometa 109P/Swift-Tuttle. To rezultira njegovim srazom s kometnom prašinom i meteorskim rojem Perzeida, vidljivim od 17. srpnja do 24. kolovoza. Meteori takvih rojeva prelijeću nebom u zrakastom uzorku, radijalno se šireći od jedne točke. Ta točka se primjereno naziva radijantom, a prema njenom položaju na nebu, meteorskom roju se daje i ime. Radijant Perzeida je, dakako, u Perzeju, a to se zviježđe u ovo doba godine visoko na nebu nađe tek u drugom dijelu noći, pojašnjava Zajednica tehničke kulture grada Splita.

Perzeidi, poznati i kao Suze svetog Lovre, su meteorski roj kojemu je radijant-prividni izvor u zviježđu Perzeju. Traje dvadesetak dana, a najveći intenzitet učestalosti je 12. kolovoza. Javlja se kada Zemlja na svojoj orbiti prolazi kroz oblak čestica nastalih raspadom kometa.