Protekle su noći mnogi promatrači noćnog neba mogli diljem Hrvatske vidjeti fascinantnu kišu meteora, tzv. suze svetog Lovre. Isti bi se prizor trebao ponoviti i večeras.


Vedro noćno nebo u mnogim dijelovima Hrvatske oduševilo je astroentuzijaste koji su sinoć imali jedinstvenu priliku vidjeti Perzeide, meteorski roj u narodu poznat i kao Suze svetog Lovre.

Vezani članci Slika nije dostupna Ostanete li večeras budni, ne propustite spektakl na nebu Slika nije dostupna Prizori najsjajnije noći u godini!

Bude li i u noći s ponedjeljka na utorak nebo vedro, isti bi se prizor trebao ponoviti drugu noć zaredom.

>> Uživajte u spektakularnom prizoru na nebu

Perzeidi su meteorski roj nastao od ostataka repa kometa 109P/Swift-Tuttle, koji prividno izlazi iz zviježđa Perzej. Pojavljuju se svake godine u kolovozu, a traju i do nekoliko tjedana.

Mjesec koji je u ovom trenutku samo tanki srpić i koji će zaći iza ponoći, ove godine svojom svjetlošću neće ometati vidljivost meteora pa su ove godine idealni uvjeti za opažanje Perzeida, ističu u Hrvatskom astronomskom savezu.

Ljubitelje svemirskih prostranstava pozivaju da nađu mjesto bez javne rasvjete i uživaju u spektaklu. Naime, za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi), meteori se opažaju golim okom, a potrebno se udaljiti iz prostora u kojem ima javne rasvjete, u što bolju tamu.

Maksimalni broj meteora je do 60 u jednom satu, a padaju brzinom od 59 kilometara na sat. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook