Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić opet po vladi: INA je naša zlatna koka, zašto je se odričemo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovogodišnji, 84. Jesenski međunarodni zagrebački velesajam (JMZV), koji je danas otvorio predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, na osam specijaliziranih sajamskih priredbi okupio je 1.523 izlagača iz Hrvatske i inozemstva, od čega njih 470 iz 38 zemalja svijeta.

Stanje u hrvatskom gospodarstvu je zabrinjavajuće, ocijenio je predsjednik Mesić poručujući kako proizvodnja za izvoz mora postati najvažniji hrvatski gospodarski projekt.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade Na vrijeme od šest mjeseci Vlada predložila novi Nadzorni odbor Ine: Za predsjednika predložen Damir Mikuljan Andrej Plenković Objavila Vlada Niz odluka sa zatvorenog dijela sjednice Vlade: Državni tajnik Čuraj razriješen na osobni zahtjev

Predsjednik je, kao i prošle, i ove godine upozorio da se nastavlja rast zaduživanja, navodeći da se se prošle godine Hrvatska dnevno zaduživala za više od 10,1 milijun eura.

Upozorio je i na nastavak rasprodaje 'obiteljskog srebra', navodeći primjer Ine i prodaje njenih, hrvatskih izvora nafte, plina i vode, upitavši zašto se odričemo 'zlatne koke' u turbulentnim vremenima kada se svi otimaju za izvore energije.

Ističući da je inflacija u Hrvatskoj gotovo dvostruko veća nego u Europi, predsjednik Mesić je upozorio na bujanje administracije, stalno nicanje neproduktivnih investicija, naraslu potrošnju.

Inflaciju potiče bujanje birokracija, neracionalan teritorijalni ustroj, stalno zapostavljanje i uništavanje proizvodnje, kazao je Mesić dodajući da inflaciju potiče politika kojoj je važna potrošnja, koja troši više nego što zarađuje.

Ne govorim ni o jednoj vladi, sadašnjoj ili bivšoj, niti o jednoj stranci, ni vladajućoj ni oporbenoj, rekao je Mesić upozoravajući da je cijelo naše društvo ustrojeno izrazito neracionalno.

Predsjednik je mišljenja da se protiv inflacije treba boriti uklanjanjem njenih uzroka, što znači mijenjanjem politike.

Pritom je istaknuo potrebu stvaranja uvjeta za rast proizvodnje, produktivnog zapošljavanja, a proizvodnja za izvoz mora postati naš najvažniji gospodarski projekt.

Jesenski sajam traje do 21. rujna, a svoje proizvode, usluge i tehnologije izlagači predstavljaju na izložbenom prostoru od oko 70 tisuća četvornih metara.

JMZV čini osam specijaliziranih sajamskih priredbi - sajmovi proizvoda i usluga ruralnih područja "Eko-Etno"; izuma, novih ideja, proizvoda i tehnologija "ARCA"; građevinskih tehnologija, mehanizacije i prateće industrije "Contech"; energetike, elektronike i automatizacije "Energetika"; odjeće, obuće i modnih detalja "Dani mode"; ambalaže i pakiranja "Modernpack"; zaštite okoliša, ekotehnologije i komunalne opreme "EMAT" te upravljanja prometnim i logističkim sustavima "Promet i logistika".

Kolektivnim izložbama zastupljeno je 167 izlagača iz 13 zemalja, a i ovogodišnji 84. JMZV prati niz stručno-pratećih aktivnosti.

Među njima se ističe tradicionalni Gospodarski forum, susret gospodarstvenika s predstavnicima Vlade, a tema Foruma, koji se održava danas poslije podne, je "Energetska strategija - temelj gospodarskog razvitka".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene