Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otmičari Zagorčeva sina žale se na policijsku brutalnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ponovljeno suđenje Hrvoju Petraču, Ivanu Matekoviću i ostalima optuženima za otmicu sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca nastavljeno je na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočenjem Ivana Bastalića i Daria Jaića, ranije pravomoćno osuđenih zbog tog zločina.

Zbog sudjelovanja u otmici Bastalić je u prvom postupku osuđen na tri godine i dva mjeseca, a Jaić na godinu dana, pa je nakon izricanja presude zbog vremena provedenog u pritvoru pušten na slobodu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Nikici Jelaviću Svjedok tvrdi da je Petrač naručio Sliškovo ubojstvo Slika nije dostupna Olakšali mu duge dane Petrač iz samice vraćen u ćeliju s petero zatvorenika

Oba svjedoka danas su se požalila na policijsku brutalnost nakon njihova uhićenja.

Bastalić koji je na svjedočenje doveden iz zatvora ispričao je da je u pripremama i samoj otmici bio zadužen tek za praćenje tada maloljetnog Tomislava Zagorca i jedan prijeteći telefonski razgovor. No, tvrdi da ne zna je li pritom razgovarao s ocem otetog mladića.

Prije otmice, kaže, nije znao da su u akciju uključena braća
Mateković ili otac i sin Petrač, a od uhićenih je poznavao tek Marinka Gošuljevića, Stevu Smrčeka i Sinišu Ježovitu.

U Gošuljevićevom stanu na Malešnici nakon zločina vidio je papirnatu vrećicu s novcem, no svoj dio od 5.000 eura nije dobio jer je u međuvremenu uhićen.


Tvrdi da ga je policija potom okrutno tukla i tražila da potpiše priznanje, što on nije učinio.

Na policijsku brutalnost nakon uhićenja požalio se i Jaić. Kada su ga pronašli u Vrbovcu, gdje je u svojoj kući s Nikolom Matekovićem čuvao otetog mladića, policajci u civilu su se predstavili kao "ljudi generela Zagorca" i odveli ga na Sljeme.

"Jedan mi je uperio pištolj u glavu i rekao da ispričam sve. Tada je uslijedilo klasično maltretiranje, pljuvanje i šamaranje, a potom su me odveli u Heinzelovu i rekli da sam uhićen", kazao je Jaić.

Pričajući o svojoj ulozi u zločinu rekao je da ga je Ivan Mateković prije otmice zatražio da mu ustupi kuću u Vrbovcu, a potom i da s njegovim bratom pričuva otetog. Kada je mladić pušten u kući je pokušao prikriti tragove, no u tome nije uspio.

Uz mnoge detalje Jaić se na sudu nije sjetio ni iznosa koji je trebao dobiti za obavljen posao, rekavši tek kako mu je Ivan Mateković obećao da će biti nagrađen.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi uz svjedočenje bivše tajnice generala Zagorca trebale biti preslušane snimke telefonskih razgovora tajno snimljenih u vrijeme otmice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene