Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rigorozne provjere

U SAD-u opet vlada paranoja od terorizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnoviji pokušaj terorističkog čina uznemirio je sigurnosne službe zračnih luka od SAD-a do Europe. Amerikanci već provode nove drastične mjere pregleda putnika što stvara velike gužve u zračnim lukama. Europske zračne luke za sada šute, a zajedno s njom i Hrvatske.

Izuvanje cipela i dalje je na snazi u zagrebačkoj zračnoj luci. Novih sigurnosnih mjera, uz već propisane međunarodne i europske standarde, za sada nema. 'Zračna luka Zagreb koristi u tom smislu najmoderniju tehnologiju za provođenje tih propisanih a njihovom striktnom primjenom nezakonito ometanje zračnog prometa svedeno je zaista na minimum i mora se još napomenuti da Zračna luka Zagreb nema direktnih letova prema sjedinjenim američkim državama', rekla nam je Lidija Capković iz Zračne luke Zagreb.

Pročitajte i ovo Paket Vladinih mjera - 4 I mirovine dio mjera Vlada će odigrati posljednju kartu uoči raspuštanja Sabora: Evo što će biti s računima za plin i struju te cijenama proizvoda Provjereno: Dijete - 4 Uznemirujuće Šokantan razgovor djelatnice socijalne skrbi s djetetom: "Tata se neće zaustaviti, ići će dalje, a ti ćeš na vještačenje i aparate da vide govoriš li istinu"

>> Al Qaida preuzela odgovornost za napad na zrakoplov

No, u SAD-u, ako pilot procijeni, neće biti ustajanja sa sjedala i na oprez se pozivaju i svi putnici. 'Ako primijetite nešto, prijavite to! Zgrabite našeg prvog uniformiranog službenika i recite im', rekla je Rosemarie Andolino iz Agencije za zrakoplovstvo SAD-a. Uz rengen, zaziva se i uvođenje skenera koji se upotrebljavaju tek eksperimentalno u nekim zračnim lukama. 'Mislim da je sada sasvim izgledno da bi skener prepoznao ovakvu opasnost i pokazao koje područje treba pretražiti', pojasnio je Steve McHugh, stručnjak za sigurnosne sustave.

Za druge su skeneri neprihvatljivi, osobito jer ne jamče potpunu učinkovitost. 'Očigledno je da oni donose gubitak privatnosti, ali također postoji bojazan da neće biti u potpunosti učinkoviti protiv ovakvih prijetnji', tvrdi Mike German iz Udruge za civilne slobode. Razlog je to što ih je i Europa već odbila, no amsterdamska zračna luka, gdje se nigerijski terorist ukrcao na zrakoplov, razmišljaju o uvođenju skenera. Tvrde, njihov ne narušava privatnost, ali nisu sasvim sigurni bi li i on razotkrio eksploziv. Potvrđuju to i u zagrebačkoj zračnoj luci i kažu nikakav skener nije učinkovit kao klasično prepipavanje, koje je u slučaju nigerijskog terorista izostalo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene