Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski sabor osnovao je istražno povjerenstvo za utvrđivanje činjenica u vezi s privatizacijom Ine te svih ugovora i dodataka ugovora između hrvatske vlade i strateškog partnera MOL-a.


Povjerenstvo, koje u roku iduća tri mjeseca treba donijeti zaključke u predmetu koji istražuje, izglasalo je 105 zastupnika, a suzdržan je bio HDSSB-ov zastupnik Boro Grubišić. Osnivanje povjerenstva predložio je SDP, na način da bi ono istraživalo samo dopunjeni ugovor s MOL-om iz 2009. i glavni ugovor o plinskom biznisu, a HDZ je svoju potporu uvjetovao time da u djelokrug rada povjerenstva uđe cijeli proces privatizacije Ine, od 2002. Stoga je odlučeno da će povjerenstvo istražiti sve ugovore između vlade i MOL-a.

Vezani članci INA (Foto: Dnevnik.hr) Na sastanku Savjeta za INA-u prihvaćeno izvješće o tijeku dubinskog snimanja Zsolt Hernadi (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Vrhovni sud odbio ukidanje istražnog zatvora bivšem glavnom direktoru MOL-a Zsoltu Hernadiju

Predsjednik Sabora Luka Bebić saborske je klubove pozvao da do nastavka zasjedanja, nakon uskršnjih blagdana, Odboru za izbor i imenovanja predlože kandidate za članove povjerenstva. Odbijena je, pak, SDP-ova interpelacija o ulozi vlade u sprječavanju i suzbijanju rastućeg nasilja, delikvencije, kriminaliteta te rizičnog ponašanja među djecom i mladima. Zastupnici su jednoglasno 14. kolovoza proglasili Danom sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata.

>> 'Vlada treba izvršiti pritisak na MOL zbog Ine'

Potvrđena je dopuna Protokola uz Konvenciju o minimalnim standardima na trgovačkim brodovima, te izmijenjen Zakon o predmetima opće uporabe. Prije no što je zaključio ovotjedno zasjedanje, Bebić je pozvao zastupnike da se dogovore hoće li zasjedanje nastaviti 7. ili 14. travnja, nakon uskršnjih blagdana, ili kako je Bebić slikovito opisao - 'djeca, Uskrs, ovo, ono'. Dogovoreno je da će Sabor sjednicu nastaviti 14. travnja. (Hina)