Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postignut kompromis

Prikupljeno 90 potpisa za samoraspuštanje Sabora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U saborsku proceduru do petka poslijepodne stigli su potpisi ukupno 90 zastupnika i zastupnica koji u sedam odvojenih prijedloga traže raspuštanje Sabora, potvrđeno je u saborskim službama.

Prijedloge samoraspuštanja uputili su klubovi IDS-a i nezavisnog Furia Radina, SDP-a, SDSS-a, i Mosta nezavisnih lista, HDSSB-ovi zastupnici Branimir Glavaš i Josip Salapić, dvoje zastupnika Hridi Drago Prgomet i Irena Petrijevčanin Vuksanović, te Ivan Sinčić (Živi zid).

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja PARLAMENTARNI IZBORI Grmoja podnio prijavu DORH-u zbog malverzacija u Fortenovi Božo Petrov Osvrnuo se i na poljoprivrednike Božo Petrov o Mostovu programu: "Treba nam obiteljski turizam, dosta je apartmanizacije"

Odluka o samoraspuštanju Sabora očekuje se u ponedjeljak, a na snagu bi trebala stupiti sredinom srpnja, kako bi se prijevremeni izbori održali početkom rujna.

Zahtjev za raspuštanje Sabora potpisali i Bandićevi zastupnici

Zastupnicima koji su u saborsku proceduru uputili prijedloge za raspuštanje Sabora u petak poslijepodne pridružio se još jedan klub dosadašnje vladajuće koalicije – BM 365.

"Uputili smo šest potpisa u proceduru. Napravili smo to jer želimo da agonija prestane, žao nam je što će to koštati građane i žao nam je ljudi i troškova. Davali smo šansu Mostu i HDZ-u da se spoje, ali očito to ne ide, pa neka se što prije raspišu izbori", potvrdio je novinarima u Saboru zastupnik te stranke Miodrag Demo.

Raspuštanje Sabora formalno su zatražile i to novinarima potvrdile stranke koalicije Hrvatska raste, IDS, HDSSB, Hrid, Most, BM 365, zastupnici nacionalnih manjina osim Šandora Juhasa, reformist Radimir Čačić, Ivan Vilibor Sinčić, nezavisni Stipe Petrina i Gordana Rusak

Most potpisao inicijativu

Iako još uvijek nije službeno potvrđeno, Miroslav Šimić ispred kluba zastupnika Mosta, novinarima u Saboru je potvrdio da su zastupnici MOST-a potpisali inicijativu za samoraspuštanje Sabora. Dodao je kako Most na taj način šalje političku poruku da ni u kakvim preslagivanjima, sastavljanju neke nove većine, ne namjeravaju sudjelovati.

Zbog više od 80 potpisa za samoraspuštanje Sabora, Željko Reiner privremeno je prekinuo sjednicu Hrvatskog sabora.

Po izlasku iz sabornice, zastupnik Hrid-i, Drago Prgomet najavio je pokretanje samostalne inicijative za samoraspuštanje Sabora.

Svoj zahtjev za samoraspuštanje parlameta, kako je kazao, predao je i zastupnik stranke Živi zid, Ivan Vilibor Sinčić.

15. srpnja je prihvatljiv datum

Miroslav Šimić, upitan je li točno da je 15. srpnja dogovoren kao datum za raspuštanje Sabora odgovorio je kako je Mostu to prihvatljiv datum.

"Mislimo da je to pošteno prema hrvatskim građanima i onima koji rade sezonske poslove, kao što su moji u Slavoniji ili koji su na odmoru da izbore održimo kad budu u svojim kućama, u mjestima svojih prebivališta", pojasnio je.

Predsjednici će, kaže, izraziti njihovu želju za raspuštanjem Sabora te će apelirati da se izbori održe u vrijeme kad su građani u pravilu u svojim prebivalištima.

Mostovci, kaže, u izbore idu s ulogom vjerodostojnosti koji su, kaže, dosada pokazali.

Na pitanje hoće li premijer Tihomir Orešković biti pojačanje na predstojećim izborima Šimić je rekao kako još nisu razgovarali o tome.

"Što se tiče gospodina Oreškovića, s njim nismo razgovarali. Mi smo do jučer bili usmjereni samo prema jednom cilju - da probamo sačuvati ovu Vladu", rekao je.

Dodao je međutim da su Oreškovića podržavali za hrvatskog premijera te misle da bi on bio vrijedan član tima. "No, nismo s njim razgovarali niti smo donosili bilo kakve odluke", ustvrdio je.

Razgovarali i s SDP-om

Za jučerašnji sastanak s SDP-om je rekao kako nije bilo formalnih sastanaka te su mogli samo pojedinačno razgovarati.

"Razgovarali smo ne samo s članovima SDP-a nego i članovima drugih klubova i znam da postoje oni koji iz ovih ili onih razloga žele pokazati suradnju Mosta i SDP-a. Ovdje treba biti koordinacija više stranaka, među kojima je i SDP. Što se tiče bilo kakvih dogovora s SDP-om, mi imamo loša iskustva i još se njih sjećamo", poručio je.

Upitan je li bilo kakvih kontakata HDZ-a prema zastupnicima Mosta za novu većinu uzvratio je: "Ne, nikakvi tajni razgovori nisu bili. Postoje oni javni pozivi koje čujemo i s govornice Sabora".

'Kriza se može rasplesti jedino na novim izborima'

Goran Beus Richembergh (HNS) ističe kako je HNS prije više od mjesec dana govorio kako se kriza može rasplesti jedino na novim izborima.

"Naravno, neke političke opcije su kalkulirale do zadnjeg časa jer su se nadale da će u okviru ovog mandata Hrvatskog sabora biti moguće postići neku drugu, stabilniju većinu od ove. Međutim, glavni politički akteri su se do te mjere zakrvili i razišli da to nije bilo moguće i postalo je jasno ono što smo mi govorili, da u ovoj konstelaciji snaga nikakva nova većina veća od 76 neće dugoročno održati vladu stabilnom i osigurati Hrvatskoj normalno funkcioniranje", kazao je Beus Richembergh.

Dodao je kako se dan ranije iz saborske rasprave postalo jasno da su odnosi u Vladi ozbiljno poremećeni više od dva mjeseca, no smatra kako za tu "agoniju" nije kriv samo prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko.

"On je, na žalost samo vrh sante leda, on je bio 'trigger', dakle okidač. Rasprava posljednjih dana je pokazala da Vlada ne funkcionira na više razina i da su zapravo problematični stavovi i ponašanje mnogih ministara", uvjeren je Berus Richembergh.

Smatra da je riječ o strukturnom problemu koji se ne može riješiti nikakvim kombinacijama. "Ta bi kombinacija bila uvreda zdravom razumu ili ne bi imala poštovanja prema građanima. Sada je najvažnije da se u jednom normalnom tonu akteri svih stranaka, odnosno klubova zastupnika dogovore o jednom normalnom pristupu u smislu dogovora o datumu održavanja parlamentarnih izbora", rekao je Beus Richembergh.

HNS će pregovarati o novoj izbornoj suradnji s koalicijom Hrvatska raste

Očekuje da će predstavnici parlamentarnih stranaka izvijestiti predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da više od 80 zastupnika želi da se izbori održe što je prije moguće.

"To nije nužno najbliži mogući datum. Treba pokazati određenu razinu poštovanja i prema građanima koji koncem srpnja i u kolovozu neće moći izići na birališta pa omogućiti da se izbori održe nakon početka školske godine. Mislim da bi to bilo najpoštenije prema svima i da bi predsjednica trebala uvažiti taj argument jer, kao što znate, odluka o konačnom datumu je njezina", rekao je Richembergh.

Potvrdio je da će HNS pregovarati o novoj izbornoj suradnji sa strankama koalicije Hrvatska raste, u okviru koje su izišli na izbore u studenom.

Sastanci u Saboru

U Saboru su se od ranog jutra održavali sastanci onih koji stavljaju potpise na inicijativu za samoraspuštanje Sabora.

U Saboru se može čuti da više od 80 zastupnika želi samoraspuštanje te da je postignut kopromis da se izbori održavaju početkom ili sredinom rujna.

Na dokumentu incijative stoji da se Sabor raspusti 15. srpnja kako bi se do jeseni početkom ili sredinom rujna održali izbori. Očekuje se da će s tom inicijativom ići većina zastupnika predsjednika.

Predsjednica sada ima mogućnost – napraviti konzultacije i čekati 30 dana da je netko uvjeri da ima većinu, ako je ne uvjeri može apelirati na Sabor da se sam raspusti.

Kakva je procedura?

Ukoliko se odluči ići na samoraspuštanje Sabora, ne postoji više rok od 30 dana kada bilo tko može prikupiti potencijalnu većinu. Tada se vrlo jasno zna da postoji rok od 30 dana unutar kojeg moraju biti raspisani izbori. Sljedeći je rok 60 dana od raspuštanja Sabora - izbori moraju biti provedeni.

Sve se to radi u suradnji – parlament se raspusti, predsjendica u dogovoru na prijedlog tehničke Vlade i parlamenta raspisuje izbore. To se u parlamentu i očekuje - da će stranke koje idu na konzultacije danas kod predsjednice između ostalog njoj pokazati i predočiti tu svoju inicijativu o samoraspuštanju Sabora kako bi ona, ukoliko je nitko ne uvjeri, a prvenstveno je to HDZ kao najveća stranka koja želi presložiti Vladu – ako je ne uvjeri da imaju 76 glasova u Saboru – kako bi predsjednica imala argument da se Sabor uistinu raspusti.

Jer, naime, predsjendica u ovom trenutku jedinu mogućnost kou ima je napraviti konzultacije i čekati 30 dana i da je entko u tih 30 dana uvjeri da ima većinu. Ukoliko je ne uvjeri, tek onda može apelirati na Sabor da se sam raspusti.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene