Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se 2. krug lokalnih izbora

Plenković i dalje ne otkriva ima li većinu i nove ministre: Jesu li državni tajnici spremni preuzeti dužnost?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što završe lokalne utakmice, počinje finale bitke za parlamentarnu većinu. Idući tjedan premijer Andrej Plenković trebao bi predstaviti nove ministre za koje treba potporu najmanje 76 zastupnika. Još je neizvjesno hoće li je biti ili će Hrvatska na nove izbore.

Koliko će Andrej Plenković biti spretan u skupljanju saborske većine vidjet će se vrlo brzo. On na to pitanje - i dalje daje isti odgovor.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

"O tome nakon drugog kruga lokalnih izbora", ponovio je Plenković. Na pitanje hoće li, ako do niih dođe, novi izbori biti u srpnju ili najesen, opet je ponovio: "Sve te teme ćemo nakon drugog kruga lokalnih izbora".

Četvoricu Mostovih ministara više od mjesec dana mijenjaju državni tajnici. Bivši obavještajac i premijerov savjetnik Robert Kopal u MUP-u bi mogao bi postati ministar.

"Trenutno za takvo nešto trebate pitati premijera", kazao je Kopal koji nije želio odgovoriti na pitanje je li zainteresiran za poziciju ministra unutarnjih poslova.

Darko Nekić, nekadašnji gradonačelnik Senja, uskočio je umjesto Ivana Kovačića u Ministarstvu uprave. I čini se, vodio bi Ministarstvo i dalje. No, tvrdi, s premijerom nije još razgovarao.

"Ne bih se ja izjašnjavao o svojim ambicijama. Premijer će odlučiti sam tko će to biti", kazao je Nekić.

Kristian Turkalj iz Ministarstva pravosuđa je bez komentara.

"Sve će se vidjeti. Hvala", kratko je kazao.

A Mario Šiljeg iz Ministarstva zaštite okoliša je - spreman!

"Ja sam spreman i za preuzimanje, spreman sam na funkciju državnog tajnika, posebno za vodno gospodarstvo. Spreman sam se vratiti na sveučilište, jer se super osjećam među studentima. Prihvatit ću svaku odluku koju premijer donese", kazao je Šiljeg.

U HDZ-u računaju na zastupnike koji su izabrali Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora. No, pregovaraju i s drugima.

"Mislim da ćemo imati većinu. Razgovara se sa svim saborskim zastupnicima, ali čujte... Ako i ne bude većine, ja sam uvjeren da bi HDZ u tim novim izborima odnio slavodobitnu pobjedu", kaže ministar graditeljstva Lovro Kuščević.

"HDZ će imati većinu", siguran je pak ministar zdravstva Milan Kujundžić koji dodaje kako treba razgovarati sa svima.

Iako se spominju kao mogući partneri, u HNS-u tvrde - s HDZ-om neće. No, nisu dio ni koalicije SDP-a i HSS-a. No, na narodnjake, Davor Bernardić još računa.

"Razgovarat ćemo sa svima, računam na sve partnere. Ali danas nema politizacije ovog skupa, niti mislim odgovarati na bilo koja druga pitanja", poručio je Bernardić s prosvjedne akcije "Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma".

Bernardić ne odustaje ni od umirovljenika, čiji čelnik razgovara s HDZ-om. Ima 16 uvjeta za suradnju. I najvažniji - da Plenkovićeva Vlada u Saboru ima potporu najmanje 80 zastupnika. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene