Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrhovni sud potvrdio

Oslobođen bivši ministar Ivan Herak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbijanjem žalbe Državnog odvjetništva kao neosnovane, Vrhovni sud potvrdio je oslobađajuću presudu Županijskog suda u Puli iz lipnja prošle godine bivšem ministru turizma Ivanu Heraku.

Time je potvrđeno kako Herak 1999. godine kao ministar turizma nije zlouporabio ovlasti u gospodarskom poslovanju odnosno novcem Ministarstva turizma u iznosu od oko dva milijuna kuna nije pribavio sebi, odnosno tvrtki Midinvest u kojoj je bio direktor, znatnu imovinsku korist.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nije kriv' Vrhovni sud oslobodio optužbi Nikicu Jelavića? Slika nije dostupna Zbog trostrukog ubojstva Ivanu Dvorskom Vrhovni sud potvrdio 40 godina zatvora

Državno odvjetništvo teretilo je Heraka da je sačinio plan da 1,8 milijuna kuna namjenskih bespovratnih sredstava Ministarstva turizma preko tih tvrtki završe na računu Midinvesta, a da se svi tragovi prikriju.

Ovom odlukom Vrhovni sud podržao je stajalište Županijskog suda da je Ivan Herak pri doznačavanju namjenskih sredstava Ministarstva turizma Imperialu postupao sukladno tada postojećim zakonima. Ujedno je otpala i optužba da su mu pomagači bili vlasnik obrta Minipam iz Labina i član Uprave rapskog Imperiala Đani Bažon te direktor i vlasnik tvrtke Zadom Nova iz Zagreba Igor Mlinar.

Kazneni progon Ivana Heraka počeo je krajem siječnja 2000., a od 27. siječnja do 31. srpnja 2001. bio je u pritvoru. Na prvom suđenju je 2004. nepravomoćno osuđen na 4,6 godina zatvora. Vrhovni sud je 2006. poništio presudu i odredio novo suđenje pred novim sudskim vijećem koje ga je u lipnju 2007. oslobodilo krivnje. Osobađajuća presuda ovom je odlukom Vrhovnog suda sada i potvrđena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene