Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otet u vodama roga Afrike

Oslobođen belgijski brod s hrvatskim pomorcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Somalski gusari oslobodili su belgijski brod Pompei s četiri hrvatska pomorca, koji je sredinom travnja otet u vodama roga Afrike, objavila je belgijska vlada.

‘Vlada je dobila informaciju o oslobađanju posade i broda Pompei. Također smo informirani da je cijela posada dobro’, rekao je premijer Herman Van Rompuy u priopćenju i dodao da te informacije prije svega upućuje obiteljima članova posade u Belgiji, Hrvatskoj i Filipinima koji su od 18. travnja proživljavali teške trenutke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otprije poznat policiji Hrvat izboden u krvavom obračunu u Münchenu: Posvađali se igrajući stolni tenis te jedan izvadio nož Srpska policija Na mjestu mrtav Stravična prometna nesreća u Srbiji: Četvero ozlijeđenih, poginuo hrvatski državljanin

>> Posada oteta broda 'Pompeia' dobro

>> Gusari oteli belgijski brod sa četiri Hrvata

Belgijski brod otet je 18. travnja na putu prema Sejšelima. Na njemu su bila četiri hrvatska, tri filipinska i dva belgijska mornara. Van Rompuy nije objavio okolnosti o oslobađanju broda. Jedan je somalski gusar u izjavi za Reuters prije pet dana izjavio da je u pregovorima postignuta cijena od 2,8 milijuna dolara otkupnine za oteti brod, ali ta tvrdnja nije neovisno provjerena. Pompei, dužine 65 metara i istisnine 1850 tona, pripada belgijskoj grupaciji Jan De Nul. Brod je specijaliziran za radove na učvršćivanju podmorskih cjevovoda.

MVPEI potvrdio

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija potvrdilo je da je oslobođen belgijski brod Pompei, na kojem su i četiri hrvatska pomorca, te da plovi prema Omanu gdje će stići za nekoliko dana, nakon čega se očekuje povratak pomoraca kući. ‘Veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji Boris Grigić primio je potvrdu belgijskog ministarstva vanjskih poslova kako je brod Pompei, otet 18. travnja 2009. godine, na kojem su i četiri hrvatska pomorca, oslobođen. Uz pratnju, brod Pompei trenutno plovi prema Omanu gdje će stići za nekoliko dana, kada se očekuje i povratak pomoraca kući’, navodi u priopćenju MVPEI.

Brod je specijaliziran za radove na učvršćivanju podmorskih cjevovoda. Belgijska vlada nije objavila pojedinosti o oslobađanju broda. Jedan je somalski gusar u izjavi za Reuters prije pet dana izjavio da je u pregovorima postignuta cijena od 2,8 milijuna dolara otkupnine za oteti brod, ali ta tvrdnja nije neovisno provjerena. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene