Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NATO potvrdio otmicu

Gusari oteli belgijski brod sa četiri Hrvata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri Hrvata su među posadom belgijskog broda kojeg su u subotu oteli somalski gusari, javljeno iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske.

Brod 'Pompei' je danas prijepodne odaslao signal za opasnost kad se nalazio na oko 370 milja (oko 600 kilometara) od somalske obale na putu za Sejšele, doznaje se iz belgijskog centra za krizne situacije.

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali"

Na brodu se nalazi ukupno deset članova posade. Satelitske snimke pokazuju da je brod zaustavljen. Belgijski izvori kažu da signal za opasnost koji su primili sa broda nije onaj koji se šalje u slučaju tehničkog problema na brodu, već označava opasnost poput napada na brod.

Hrvatsko veleposlanstvo u Belgiji u kontaktu je s vlasnicima broda, grupacijom Jan de Nul, i prati situaciju, javljeno je iz MVPEI.

NATO potvrdio da je brod Pompei otet

NATO-ove vojne snage u Indijskom oceanu potvrdile su da su belgijski brod Pompei danas oteli somalski gusari, prenose agencije.

'Helikopter EU-ovih pomorskih snaga koje provode Operaciju Atalanta nadletio je područje i potvrdio da je u pitanju otmica', rekao je za Reuters NATO-ov pukovnik Alexandre Fernandes. On nije objavio nikakve dodatne pojedinosti.

Pompei, dužine 65 metara i istisnine 1850 tona pripada grupaciji Jan De Nul. Brod je specijaliziran za radove na učvršćivanju podmorskih cjevovoda.

Predstavnici belgijskog premijera Hermana Van Rompuya - ministar prijevoza, ministar pravosuđa, ministar unutarnjih poslova, ministar obrane i ministar vanjskih poslova te predstavnici udruga koje su unajmile brod, održali su hitne sastanke, a o situaciji i događajima obaviještene su obitelji članova posade, prenosi France presse.

Hrvatsko veleposlanstvo u Belgiji u kontaktu je s vlasnicima broda, grupacijom Jan de Nul, i prati situaciju, javljeno je iz MVPEI RH.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene