Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog sigurnosti

Drava u Osijeku raste iz sata u sat, opasno prijeti vikend naselju: Građane se poziva na oprez

Izlila se Drava
Izlila se Drava Foto: Borna Jaksic/Pixsell
Načelnik Stožera civilne zaštite grada Osijeka i zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin rekao je da su u suradnji s policijom postavljene ograde i zatvoreni prilazi tom dijelu šetnice kako se građani ne bi kretali tim područjem.

Vrhunac vodenog vala očekuje se u nedjelju u Osijeku, gdje su na lijevoj obali Drave postavljene ograde zbog izlijevanja rijeke na šetnicu pa Stožer civilne zaštite građane poziva na oprez.

Iz ravnateljstva civilne zaštite priopćili su kako su sve angažirane operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite na terenu, gdje poduzimaju mjere obrane od poplave te pomno prate situaciju. U pripravnosti su i dodatne snage koje će biti aktivirane u slučaju potrebe.

Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, vodostaji Drave u gornjem toku opadaju, ali s obzirom na izrazito visoke vodostaje i tendenciju daljnjeg rasta vodostaja u srednjem i donjem dijelu toka potrebno je pratiti prognoze i razvoj situacije na terenu.

Izvanredno stanje proglašeno je u mjestu Donji Miholjac, a izvanredne mjere na snazi su u Vrbovci i Podravskoj Moslavini.

Najugroženije je vikend naselje Karašica, a u 14:45 sati je zakazana sjednica stožera civilne zaštite u naselju Karašica.

Drava se u petak popodne prelila na šetnicu lijeve obale, između Pješačkog mosta i ZOO vrta te Pješačkog mosta i kupališta Copacabana te na lukobranu kod Kampusa.

Pročitajte i ovo Drava u Osijeku Drava se izlila Osijek se priprema za vodeni val: "Iz Stožera i iz Hrvatskih voda upozoravaju ljude da se ne približavaju Dravi"

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Osijeka i zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin rekao je da su u suradnji s policijom postavljene ograde i zatvoreni prilazi tom dijelu šetnice kako se građani ne bi kretali tim područjem.

Vulin je upozorio je da je Drava brza, mutna i nosi velike količine drvne mase i ostalog otpada koji je pokupila uzvodno zbog čega se ne vidi rub šetnice pa postoji opasnost za pješake i bicikliste da prijeđu rub i upadnu u korito rijeke, što može biti iznimno opasno.

Pročitajte i ovo Područje Podravske Moslavine Obrana od poplave Izvanredno stanje za Donji Miholjac: Nasip ojačan s 20 tisuća vreća s pijeskom

Ponovio je da u gradu Osijeka nema ugroženih područja.

"Obišli smo i područje ZOO vrta, gdje su utvrđene procjedne vode na nekoliko mjesta, no iskorištene su vreće s pijeskom kako bi se napravili tzv. bunari tako da ni tu ne očekujemo probleme", istaknuo je Vulin.

Pročitajte i ovo Priveden vozač kamiona ide u istražni zatvor FOTO Privođenje vozača koji je prouzročio stravičnu nesreću: Kamionom usmrtio dvojicu radnika HAC-a

Prema njegovim procjenama vrhunac vodenog vala u Osijeku očekuje se tijekom nedjelje poslijepodne kada bi na šetnici dubina vode mogla iznositi i 70 centimetara.

Vulin napominje da je takva situacija potpuno predviđena kada se sama obaloutvrda projektirala.

Pročitajte i ovo Vodeni val u Slavoniji - 4 Drava i dalje prijeti Posljedice poplava: "Imam četvero djece, uplašeni su, kod bake su. Nismo spavali tri dana i tri noći"

"Nasip je iza šetnice tako da ovo prelijevanje vode nije izvanredna situacija već je to je retencija gdje se voda zadržava kako bi se spriječilo daljnje podizanje vodostaja i ugrožavanje ostalih područja grada, objasnko je načelnik Stožera grada Osijeka.

Dodao je da je Osijek iznimno dobro utvrđen zahvaljujući radovima koje su izvele Hrvatske vode u posljednjih nekoliko godina od posljednje poplave 2014. godine. Tada je, naglašava Vulin utvrđena obaloutvrda kod Donjeg grada na desnoj obali i na lijevoj obali kod naselja Podravlje.

Pročitajte i ovo Bebina nogica Dirljiva poruka Ovo je posljednja objava brutalno ubijene Nizame koja slama srce: "Beba će učiniti..."

"To znači da ove visoke vodostaje i rekordne protoke dočekujemo relativno mirni i spremni te da niti jedno domaćinstvo ili vikendica nisu ugroženi", rekao je. Napomenuo je da da su preventivno pripremili stotinjak vreća zbog procjednih voda u ZOO vrtu dok drugdje nije bilo potrebno postavljati vreće s pijeskom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene