Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrana od poplave

Izvanredno stanje za Donji Miholjac: Nasip ojačan s 20 tisuća vreća s pijeskom

Područje Podravske Moslavine
Područje Podravske Moslavine Foto: Twitter/Ravnateljstvo civilne zaštite
Zbog vodostaja Drave na snazi je izvanredno stanje za Donji Miholjac, a izvanredne mjere obrana od poplava na snazi su za Vrbovku i Podravsku Moslavinu, kao i za Županijski kanal u Vaškoj, izvijestilo je u petak Ravnateljstvo civilne zaštite.

Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, vodostaji Drave u gornjem toku opadaju, ali s obzirom na izrazito visoke vodostaje i tendenciju daljnjeg rasta vodostaja u srednjem i donjem dijelu toka, potrebno je pratiti prognoze i razvoj situacije na terenu.

Sve angažirane operativne snage sustava civilne zaštite su na terenu, a u pripravnosti su i dodatne snage, koje će biti aktivirane u slučaju potrebe.

Nasip kod Donjeg Miholjca ojačan s 20 tisuća vreća

U pojačavanje nasipa na rijeci Dravi kod Donjeg Miholjca angažirano je 200 osoba te ugrađeno 20 tisuća vreća s pijeskom zbog saniranja procjednih voda, rečeno je u petak u Donjem Miholjcu nakon sastanka članova Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Hrvatskih voda i Ravnateljstva civilne zaštite.

U Miholjcu su na snazi mjere izvanrednog stanja a zaključeno je da uz tok Drave na području Osječko-baranjske županije nema većih problema ni opasnosti od poplava.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite i zamjenik župana Mato Lukić istaknuo je da su sve operativne snage u punoj pripravnosti i spremne za intervencije.

"Jučer poslijepodne i tijekom noći angažirali smo oko 200 ljudi, kako bi intervenirali na ojačanju nasipa kod Donjeg Miholjca", rekao je načelnik, dodavši da ni u narednom razdoblju ne očekuje veće probleme i intervencije u praćenju vodenog vala prema Osijeku i dalje.

Direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i Donju Dravu Hrvatskih voda Željko Kovačević rekao je da se u intervenciju ojačanja nasipa išlo zbog saniranja procjednih voda pri čemu je ugrađeno 20 tisuća vreća s pijeskom.

"To su uobičajeni događaji kada dolazi do procjeđivanja vode, što se uredno sanira izjednačavanjem tlakova pomoću zdenaca, ali nije bilo pucanja nasipa", dodao je, ocijenivši da je situacija pod kontrolom i na tom području te ne očekuje veće probleme.

Prema njegovim riječima dežurne službe i dalje 24 sata dnevno prate stanje na terenu.

"Očekujemo da će izvanredno stanje trajati oko dva dana, dok se vodostaj ne stabilizira", kazao je Kovačević te naglasio da se u skladu s kretanjem vodenog vala i težište aktivnosti operativnih i dežurnih snaga usmjerava nizvodno, prema Belišću, Petrijevcima i Osijeku te do samog Dunava.

Gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić zahvalio je svima koji su sudjelovali u postavljanju nasipa koji je izdržao jučerašnji dolazak visokog vodenog vala.

U Koprivničko-križevačkoj županiji, državna cesta D41 otvorena je za promet uz prometnu signalizaciju.

Na području vikend-naselja Šoderica započela je sanacija električnih i vodovodnih vodova kako bi se poplavljena područja u što kraćem roku opskrbila električnom energijom i pitkom vodom.

Pročitajte i ovo Ilustracija objavila policija Maloljetnik pao s visine od 3,5 metara: Teško je ozlijeđen

U Virovitičko-podravskoj županiji na području općina Sopje i Gradina prati se situacija te se pripremaju vreće s pijeskom i obilaze kritična područja.

Na području općine Pitomača kod naselja Križnica izrađeni su zečji nasipi na tri mjesta te je zabilježeno oštećenje lokalnog puta i ceste.

Polja prije naselja Križnice su poplavljena, ali voda nije ugrozila naselje.

Iz smjera Križnice ne može se prijeći most te se mještane prevozi čamcima, dok je iz smjera Pitomače most otvoren, a koriste ga isključivo mještani.

Pročitajte i ovo Mjesto ubojstva u Ateni Atena tuguje FOTO Pogledajte kako izgleda mjesto ubojstva grčkog navijača: Građani ostavljaju cvijeće i svijeće, ali i jednu neobičnu stvar

Na terenu se i dalje aktivno prati situacija vezana za prolazak vodenog vala rijeke Drave.

Provedene pripremne mjere, vodeni val u porastu

Ravnateljstvo ističe kako su, prema informaciji Hrvatskih voda, na području Osječko-baranjske županije provedene sve pripremne mjere, a vodeni val koji ide nizvodno od Virovitičko-podravske županije je u porastu.

Na terenu ima nešto procjeđivanja, a sve operativne snage sustava civilne zaštite su na terenu.

U Podravskoj Moslavini i dalje se provodi ispumpavanje podzemnih voda te su nabavljene dodatne dvije crpke, dok je u općini Viljevo provedeno slaganje nasipa u dužini od 80 metara, a ustav na odušnom kanalu Karašica-Drava zaustavlja vodeni val.

Pročitajte i ovo Akcija spašavanja u Istri Aleksej Orel FOTO Pronađen je nestali aktivist za kojim je tragala cijela Istra: "Kritično je, u induciranoj komi"

Kod ribnjaka Đurađu i Podgajci došlo je do plavljenja, ali nema opasnosti za kuće.

U Belišću je voda došla do Ribičkog doma i objekata udruge Zvono, kao i do vikendica ispod groblja. U vikend-naselju ima još ljudi koji će ostati u kućama te će ih se danas tijekom dana obilaziti čamcima.

Kod vodocrpne stanice Hidrobel izgrađen je nasip radi zaštite vodocrpilišta od zaobalnih voda.

U općinama Valpovo, Petrijevci i Bilje provodi se nadziranje nasipa i kritičnih točaka i u pripravnosti su operativne snage sustava civilne zaštite.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene