Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drava se izlila

Osijek se priprema za vodeni val: "Iz Stožera i iz Hrvatskih voda upozoravaju ljude da se ne približavaju Dravi"

Aktualno Galerija Drava u Osijeku Drava u Osijeku Foto: DNEVNIK.hr Poplave u Slavoniji - 3 Poplave u Slavoniji - 3 Foto: DNEVNIK.hr Poplave u Slavoniji - 2 Poplave u Slavoniji - 2 Foto: DNEVNIK.hr Poplave u Slavoniji - 4 Poplave u Slavoniji - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Poplave u Slavoniji - 5 Galerija 1/8 >>
Dravski vodeni val koji je poplavio Virovitičko-podravsku županiju preselio se u Osječko-baranjsku i tamo potpuno potopio oko 40 kuća i vikendica oko mjesta Nard.

Glavnom ulicom kroz vikendice naselja Labov u mjestu Nard može se isključivo riječnim čamcem. Drava je poplavila oko 40 kuća. Na nekim je mjestima rijeka toliko široka da joj se ne može vidjeti druga obala. Radi se o takozvanom nebranjenom području gdje nema nasipa.

Mještani itekako znaju da se ne bi smjeli kretati u mutnoj, brzoj i opasnoj vodi. Stoga su čekali da se vodostaj smiri.

"Spašava se sve moguće se spašava. Sve je pod vodom. Ima štete puno. Nadamo se da neće doći još gore voda", rekao je Filip Poljak.

Pročitajte i ovo Pustoš na Havajima nakon požara - 4 Broj mrtvih raste FOTO/VIDEO Dramatične snimke na Havajima: Izgorjelo više od tisuću domova - "Zvučalo je kao da se vodi rat"

Iz zraka se zorno može vidjeti da su oranice također pod vodom. Vodeni val približava se i velebnoj Opus Areni na Pampasu. Ona će ostati netaknuta jer grad Osijek siguran od poplava, ali lijeva obala Drave, sasvim je sigurno, bit će poplavljena.

"Dravu smo zadnji puta vidjeli 2014. godine. Dosta je prljava, nosi svašta. Poplave se ne događaju svake godine", napomenuo je Zvonimir Hromatko iz Aerokluba Osijek.

Mještani Narda znaju da su nemoćni protiv ovakve sile.

"Jedna vrsta ogorčenosti, ali ne možete vi tu ništa napraviti. Priroda je napravila svoje", istaknuo je Mario Balog.

Pročitajte i ovo Kristin Harila Preminuo na planini Norveška alpinistica optužena da je tijekom uspona prešla preko umirućeg muškarca

Civilna zaštita je sa svim raspoloživim rukama na terenu. Grade se i pojačavaju nasipi, ispumpava voda.

"Ono što me brine je i nova generacija komaraca. Što duže vodostaj bude visoke, imat ćemo i ozbiljniju borbu protiv komarac", objasnio je Dragan Vulin, načelnik osječkog Stožera civilne zaštite.

Ono što je ipak umirujuće je to da se vodostaj primirio. Voda se mahom već izlila, a Dunav i Kopački rit još uvijek mogu primiti svu tu vodu. Ako ne bude novih oborina, ne bi više trebalo biti niti poplave.

Grad Osijek je siguran

Reporter Tin Kovačić uživo se u Dnevnik Nove TV javio s lijeve obale Drave u Osijeku.

"Grad je siguran od poplava i to zahvaljujući savršeno izgrađenom nasipu na desnoj obali rijeke. To je zapravo sustav obrane od poplava koji je nastao '60-ih godina nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile Osijek. Ipak, Drava se već počela prelijevati na osječku šetnicu", rekao je.

"Iz Stožera i iz Hrvatskih voda upozoravaju ljude da se ne približavaju Dravi. Ona je mutna, ona je hladna, ona je puna granja. Imamo čak i dojavu da su strani turisti proteklih dana pokušali kampirati uz rijeku, a to je tek suludo. To je igranje s prirodom, a s njom se ne valja igrati", dodao je.

Pročitajte i ovo Mjesto gdje je trostruki ubojica Nermin Sulejmanovic ubio troje ljudi Krvavi pohod Detalji potrage za hladnokrvnim ubojicom: Policija ga je locirala na farmi...

Vodeni val bi do Osijeka trebao doći tijekom noći.

"Najugroženija su područja uz Karašicu. Tamo su Hrvatske vode postavile barijere pored kojih je danas voda prošla. Voda ondje raste pola metra dnevno, ali svi se nadaju će sutrašnji dan biti zadnji dan rasta vodostaja", istaknuo je Kovačić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene