Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivšem pripadniku ATJ Lučko optuženom za ratni zločin u Gruborima 1995. Boži Krajini (55) zagrebački Županijski sud ukinuo je danas pritvor u kojemu je proveo gotovo dvije i pol godine.


Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Zdravka Majerovića prihvatilo je zahtjev njegove braniteljice Jadranke Sloković koja je ustvrdila da je iz dosadašnjeg postupka upitna osnovana sumnja da je počinio zločin za koji se tereti te osnovanost same optužnice. Naglasila je da se Krajina uredno javljao sudu u razdoblju kada mu je pritvor bio ukinut te da ima zdravstvenih problema.

Tužiteljstvo se protivilo puštanju Krajine na slobodu.

Odluka o ukidanju pritovra došla je na kraju današnjeg ročišta na kojemu je bivši pripadnik ATJ Lučko Stjepan Žinić izjavio nije bio u selu Grubori i da ne zna što se tamo događalo, te da sva saznanja o događajima ima iz 'neformalnih razgovora'.

Žinić je na suđenju dvojici bivših suboraca Krajini i Frani Drlji, koji ostaje u priotvoru, posvjedočio da je 25. kolovoza 1995. sudjelovao u 'čišćenju terena' kraj Knina, uoči prolaska Vlaka slobode te da je kao instruktor specijalističke obuke zapovjedao skupinom od 15-ak specijalaca. Prisjetio se da je padala kiša i da je bila magla te da se na pravcu kojim je on prolazio nije ništa dogodilo.

Vezani članci Zoran Milanović Zločin bez kazne: Milanović u Vitezu odao počast djeci ubijenoj u ratu Slika nije dostupna Suđenje za Grubore: Osmorica svjedoka o zločinu ne zna ništa

>> Za zločin u Gruborima kazneno prijavljeno pet osumnjičenika

Ustvrdio je da je za Grubore čuo tek kasnije iz medija, a kada mu je predočeno da je 2009. u ustrazi izjavio da je vidio kako 15-ak pripadnika postrojbe napušta to selo, kazao je da pred istražnim sucem nije rekao da je osobno vidio već da je to čuo u 'nekim razgovorima'.

'Ja nisam vidio, odnosno prepoznao Galića, Drlju, Benetu, Delimara i Pušku da napuštaju selo Grubore, već sam to čuo nekoliko godina kasnije u neformalnim razgovorima. Mislim da su zapravo bile zlonamjerne priče da bi nešto u tom selu mogli učiniti Beneta i Delimar, mislim da to nisam trebao niti govoriti', kazao je te naglasio da nije bio u Gruborima i da ne zna što se tamo događa.

Objasnio je da je neke pripadnike postrojbe vidio kako prolaze pored nekog kamenog objekta, ali da se nije radilo o selu, kao što je to 'vjerojatno krivo' iskazao pred istražnim sucem. Kazao je i da više nije siguran je li kuće u plamenu vidio tada ili u nekoj drugoj akciji.

'Naprosto se neke stvari u sjećanju pomiješaju', ustvrdio je.

Kazao je da je nakon akcije pisao izvješće ili po naredbi zapovjednika specijalne policije generala Mladena Markača ili njegovog zamjenika Željka Sačića. Ne sjeća se što je napisao u izvješću, no tvrdi da je sva izvješća pisao po svojoj savjesti i volji i nije dozvoljavao mu se sugerira sadržaj.

Ne sjećam se je li u izvješće naknadno dodao dio koji se odnosi na zapovjed Josipa Čelića da se pazi na civile i njihovu imovinu.

Kao i neki raniji svjedoci bivši pripadnici ATJ Lučko posvjedočio je da je Markač nakon akcije čišćenja sela Ramljani, dan nakon Grubora, bio bijesan.

Potvrdio je da je o slučaju Grubori 2009. razgovarao s tadašnjim zamjenikom glavnog ravnatelja policije Milijanom Brkićem s kojim je prijatelj, no nije mu poznato da su s njim o tome razgovarali i bivši suborci Čelić i Branko Balunović koji je nedavno to posvjedočio.

'Logično je da smo Brkić i ja razgovarali o ovom predmetu jer sam i svjedočio u Hagu, a i 'prijatelji' su nam u zatvoru, a bio sam i osumnjičenik', kazao je Žinić.

Suđenje će se nastaviti 29. kolovoza kada će se zbog različitih iskaza suočiti svjedoci bivši pripadnici ATJ Lučko Balunović, Marijan Šoša i Igor Radočaj. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.