Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Završava se kriminalističko istraživanje ratnog zločina u selu Gruborima. Pet osoba, osumnjičenih za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, uz kaznenu prijavu biti će dovedeno u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu, izvijestilo je Ravnateljstvo policije.


Pri dovršetku je kriminalističko istraživanje koje provodi Ravnateljstvo policije u koordinaciji sa županijskim državnim odvjetništvima u Zagrebu i u Šibeniku te u suradnji sa zagrebačkom i šibensko-kninskom policijskom upravom, u vezi s kaznenim djelom ratnog zločina protiv civilnog stanovništva po članku 120. OKZ, počinjena na štetu pet osoba srpske nacionalnosti u Gruborima, navodi se u priopćenju. Dodaje se kako je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je kazneno djelo počinjeno 25. kolovoza 1995. u tijeku pretrage terena u Plavljanskoj dolini u sklopu akcije 'Oluja-Obruč'. Pretragu su, stoji u priopćenju, provodile postrojbe specijalne policije radi pronalaska zaostalih diverzantsko-terorističkih skupina te minsko-eksplozivnih sredstava.

Trojica osumnjičenika, hrvatskih državljana, vatrenim oružjem usmrtili pet osoba srpske nacionalnosti, a nakon toga su zapalili većinu stambenih i gospodarskih objekata.

Vezani članci Slika nije dostupna Sačić i Drljo optuženi za ratni zločin nakon Oluje Slika nije dostupna Suđenje za Grubore: Specijalci oslobođeni svih optužbi!

Isto tako, navodi se, istraživanjem je utvrđena osnovana sumnja da su pri pretrazi u Gruborima trojica osumnjičenika, hrvatskih državljana, rođenih: 1963., 1973., 1967., vatrenim oružjem usmrtili pet osoba srpske nacionalnosti, a nakon toga su zapalili većinu stambenih i gospodarskih objekata. Nakon pretrage sva trojica osumnjičenika su zajedno sa svojim neposrednim rukovoditeljem na terenu, četvrtim osumnjičenikom (1957.), usmeno izvijestili zapovjednika akcije za područje Plavljanske doline da je akcija protekla bez incidenata iako su znali da su smrtno stradali civili i zapaljeni stambeni i gospodarski objekti u Gruborima, stoji u priopćenju.

Prva saznanja o događajima u tome selu zaprimljena su u obliku dojave od međunarodnih snaga, tj. predstavnika UN-a, koji su se kritičnog dana nalazili u Plavljanskoj dolini ,stoji u priopćenju. Navodi se kako su oni neposredno nakon prolaska pripadnika specijalne policije kroz Grubore uočili dim te došli u selo i pronašli ubijene civile i zapaljen veći broj stambenih i gospodarskih objekata.

O takvim saznanjima obaviješten je i stožer akcije 'Oluja-Obruč' te tadašnji pomoćnik zapovjednika stožera akcije, peti osumnjičenik (1963. ). Za njega se osnovano sumnja kako nije poduzeo mjere da se utvrdi činjenično stanje glede događaja u Gruborima u kojemu su sudjelovali pripadnici specijalne policije, da se otkriju počinitelji odgovorni za ubijanje civila i paljenje kuća, da se udalje iz akcije kako bi ih spriječio u daljnjem činjenju kaznenih djela te da se procesuiraju zbog protuzakonita ponašanja.

Peti osumnjičenik poduzimao je mjere i radnje kojima je pomagao u prikrivanju tragova kaznenog djela kao i sprječavanju procesuiranja počinitelja kaznenih djela u Gruborima

Propustivši obaviti te radnje, stoji u priopćenju, omogućio je da 26. kolovoza 1995. isti osumnjičenici sudjeluju i u akciji pretrage terena u mjestu Ramljanima gdje su također paljeni civilni objekti.

Osim navedenog, peti osumnjičenik (1963.) poduzimao je i mjere i radnje kojima je pomagao u prikrivanju tragova kaznenog djela kao i sprječavanju procesuiranja počinitelja kaznenih djela u Gruborima, navodi se u policijskom priopćenju. Policija je izvijestila da je istragom zločina u selu Gruborima obuhvaćeno 17 osoba, među kojima i pet aktivnih pripadnika MUP-a.

>>Braniteljske udruge osuđuju uhićenja Sačića i Markača

>>Svjedok Turkalj odgovarao na pitanja o zločinu u Gruborima

Mediji su nagađali da su osim Željka Sačića, bivšeg zamjenika zapovjednika hrvatske specijalne policije, uhićena još četvorica osumnjičenika. Riječ je navodno o Frani Drlji, vođi grupe pripadnika ATJ Lučko koja je ušla u Grubore, Božidaru Krajini, jednom od zapovjednika skupina specijalaca koje su u dolini Plavnog pretraživali teren, zatim Berislavu Gariću, koji je kao i Drlje još aktivni pripadnik MUP-a, te o umirovljenom Berislavu Beneti.

Ravnateljstvo policije izvjestilo je da će se istraživanje nastaviti kako bi se utvrdili i drugi počinitelji. (Hina)