Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osijek gradi zgradu budućnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva niskoenergetska i samoodrživa zgrada u kojoj će režije koštati pet puta manje nego u prosječnim kućanstvima gradi se u osječkoj Reisnerovoj ulici. U nju će se krajem godine useliti 15 obitelji.

Izuzetno dobra izolacija, specijalne opeke, vakumski paneli, termalni mostovi i solarni zidovi značit će bitno manje režije, ali i 200 eura skuplji kvadrat, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Ilustracija fiskalizacija računa Netko ipak ima! Evo koliko su Hrvati potrošili u prosincu Ilustracija Platila ga životom Greška vodovoda dovela do tragedije: Žena dobila astronomski račun za vodu, od šoka završila u bolnici i umrla

Stručnjaci procjenjuju kako će se viša cijena kvadrata isplatiti za tri do pet godina. 

Projekt 'pametne zgrade' napravljen je po uzoru na Švicarsku, gdje se uspješno primjenjuje Minergie standard. Primjenu tog standarda na zgradi budućnosti osmislio je zagrebački Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije u suradnji sa švicarskim institutom. Glavni projektant je dr. sc. Zvonimir Glasnović. Investitor izgradnje je Janoš Seleški iz tvrtke Agria.

Koristeći metode izgradnje pasivne i aktivne niskoenergetske kuće s geotermalnom dizalicom ukopanom 215 metara ispod zemlje došli su do pet puta manjih režija. 

Projektant i investitor vjeruju u učinkovitost modela, pa će u zgradi živjeti i sam investitor. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene