Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Kaos u Dalmaciji

VIDEO Jak vjetar ne posustaje, i dalje ima olujnih do orkanskih udara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojne su ceste zatvorene za sve skupine vozila, prekinute trajektne, brodske i katamaranske linije.

Ukoliko ste zabilježili trenutke nevremena u svom kraju, video ili fotografije nam možete poslati na moj.report@novatv.hr, s naznakom 'Olujna bura'. Upozoravamo vas da se ne izlažete riziku tijekom snimanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih Zoran Milanović u Splitu - 3 u Splitu FOTO Osvanuli uvredljivi grafiti na račun Milanovića: "Dođi u Split ako smiješ, ruska prostitutko"

U splitskoj hitnoj pomoći kazali su osam je osoba danas zatražilo liječničku pomoć. Šestero iz Splita, a dvoje iz drugih dijelova županije. Ozljedama je kumovala bura. Zadobili su uglavnom lakše tjelesne ozljede. Bura je bila tako snažna da je ljude doslovno bacala na pod.

Jak vjetar ne posustaje. I dalje ima olujnih do orkanskih udara. Od sinoć udari bure gotovo da ne padaju ispod 160 kilometara na sat. Prema riječima zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe grada Splita, Ivana Kovačevića, odrađeno je samo od njihove strane preko 80 intervencija, a isto toliko su zabilježila i ostala gradska vatrogasna društva.

Tijekom intervencije jedan je vatrogasac pao i slomio kuk. Odmah je odvezen u bolnicu i sad mu je stanje stabilno.

Oluna bura je prevrnula teretno vozlo u Podstrani. Splitska policija je izvijestila kako je zbog bure oštećeno 67 vozila. Orkanski vjetar je oštetio i fasadu splitske Zdravstvene škole u kojoj je nastava zbog toga otkazna. Centar 112 primio je nekoliko stotina poziva u pomoć, a vatrogasci imaju pune ruke posla oko uklanjanja srušenih stabala i fasada. Zbog jakog vjetra je zatvorena i škola u Kninu.

Split: olujna bura oštetila halu GAST-a

Olujna bura s orkanskim udarima i u subotu pravi velike probleme u Splitu, gdje je jako oštetila halu sajma GAST, na širem splitskom području i na Makarskom primorju, a na Biokovu je temperatura pala na minus 8 Celzijevih stupnjeva i ima 50-ak, u nanosima i više od dva metra snijega.

U Splitu je bura oštetila halu u kojoj se održava sajam GAST i policija je zbog opasnosti od urušenja konstrukcije hale jutros za sav promet zatvorila dio Velebitske ulice prema Žnjanu.

Glasnogovnica GAST-a Marija Hauptmann rekla je da je materijalna šteta velika i da je bura toliko oštetila halu da je upitan nastavak sajma.

GAST je otvoren u srijedu, ali već jučer zbog bure privremeno zatvoren, a nastavak je bio planiran za danas poslijepodne, za kad je najavljeno smirivanje bure.

"Split i okolica imaju najjači vjetar u županiji. Najviše posla imaju djelatnici HEP-a i vatrogasci koji imaju toliko puno poziva za intervencijama da ih moraju odrađivati po prioritetima", kazao je dežurni djelatnik Centra 112.

Ljudi i danas zovu Centar, koji je jučer primio više od tisuću poziva, jer bura lomi stabla, električne stupove, reklame, razni predmeti padaju s prozora i balkona, pa se pješacima savjetuje da ne hodaju pored zgrada. Jutros je jak nalet bure u Šižgorićevoj ulici slomio bor koji je pao na parkirane automobile i oštetio ih. Čak četiri bora pala su na Sirobuji, u Stobreču je velika reklama odlomljena sa zgrade. Bura čupa krovove, baca vozila, motocikle i plovila.

Tri teretna broda koji su se jučer nasukali na Marjanu i kod Slatina na Čiovu ni danas ne mogu biti odsukani jer je vjetar čak jači nego jučer, rekao je lučki kapetan Davor Vidan.

No to su brodovi bez posade, u njima nema goriva i ulja, pa nema opasnosti za okoliš, a ne ugrožavaju niti druga plovila jer je pomorski promet u prekidu, rekao je Vidan i dodao da će Brodospas će krenuti u akciju odsukavanja čim se vrijeme smiri, a prognostičari smirivanje bure najavljuju za popodne.

Na Makarskom primorju danas je situacija nešto drugačija nego jučer jer je noćas prestala kiša, koje u protekla 24 sata palo je 50 litara po metru četvornom, no bura se ne stišava, puše oko 80 kilometara na sat s orkanskim udarima od 145 kilometara na sat, informacija je Gradskog centra Osejava iz Makarske.

Na Biokovu snijeg je prestao padati, temperatura se spustila na minus 8 Celzijevih stupnjeva, visina snijega je pedesetak, a u nanosima i više od dva metra.

"Dugo godina radim na odašiljaču na Biokovu, ali nikada do sada nisam vidio toliko snijega, kao što je bilo jutros. Kada su ulazna vrata u objekat otvorila bila su do tri četvrtine visine zatrpana snijegom, snijeg je bio viši od mene", rekao je voditelj smjene na biokovskom odašiljaču, Petar Babić.

Gradski centar ne preporuča vožnju automobilom prema biokovskim vrhovima jer prometnice su sve zatrpane snijegom, a na mjestima i visokim sniježnim nanosima.

Prema podacima DHMZ-a od 9 sati, olujna bura na splitskom i makarskom području puše brzinom od 80 do 90 kilometara na sat.

Od 7,30 sati na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog ostaje zabrana prometa samo za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika zabrana i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

U priobalju puše orkanska bura, brojne su ceste zatvorene za sve skupine vozila, prekinute trajektne, brodske i katamaranske linije. Ukinuti su zimski uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru.

VIDEO Pogledajte najkritičnije prizore s Jadrana

Jedina prometna veza preko Gračaca i Obrovca

Za sva vozila još je zatvorena dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, obilazak starom cestom.

Nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji. Za sva vozila autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto. Isključivanje teretnih vozila na autocesti A1 je na odmorištu Modruš u smjeru Splita.

U Slavoniji su kolnici mjestimice mokri i skliski od kiše. Mogući su odroni zemlje i kamenja, posebice na dionicama kroz gorja.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

U prekidu su trajektne linije: Valbiska-Lopar, Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Biograd-Tkon, Sumartin-Makarska, Sućuraj-Drvenik, Split-Rogač, Split-Supetar, Split-Vis, Split-Stari Grad, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Molat, Zadar-Brbinj, Sobra-Prapratno; katamaranske linije: Žirje-Kaprije-Šibenik, Vis-Split, Rogač-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Korčula-Hvar-Split, Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka, Ist-Molat-Zadar, Zadar-Iž-Rava, Zadar-Silba-Olib-Premuda, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Božava-Zverinac i Zadar-Sali-Zaglav; brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Zadar-Sali-Zaglav, Zadar-Iž-Rava, Trogir-Drvenik Veli-Drvenik Mali, Vodice-Šepurine-Prvić Luka-Zlarin-Šibenik, Suđurađ-Lopud-Koločep-Dubrovnik;
U prekidu je međunarodna trajektna linija: Split-Ancona.


Trajekt na liniji Valbiska-Merag plovi. Trajekt na liniji Brestova-Porozina prevozi samo osobna vozila i teretna vozila do 5t nosivosti.

Prognoza vremena za petak

U zapadnim predjelima, te na sjevernom i srednjem Jadranu pretežno sunčano. U istočnim krajevima, Lici i na južnom Jadranu promjenljivo oblačno, a osobito prijepodne ponegdje može biti malo kiše, u gorju malo snijega. U unutrašnjosti umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na jadranu jaka, mjestimice i olujna bura s orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 3 do 8, a na Jadranu od 7 do 12 Celzijevih stupnjeva, navodi se u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za danas. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene