Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv 'udri-ubij' filozofije

Nasilnim navijačima prijetit će i zatvorska kazna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudjelovanje u tučnjavi na sportskim natjecanjima, organiziranje nasilja ili uništavanje stvari ili imovine na sportskim natjecanjima ubuduće će se tretirati kao kaznena djela za koje će se moći izreći kazna zatvora, predviđaju izmjene Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima koje je Vlada RH uputila Hrvatskom saboru.

Tim su izmjenama, naime, neki teži oblici protupravnog ponašanja sada tretiraju kao kaznena djela, a u zakon su unijeta takva četiri kaznena djela. Izmjene tako predviđaju da će se za sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na gledatelje ili druge osobe moći izreći kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine. Za organizatore ili vođe grupa takvih kaznenih djela moći će se izreći kazna zatvora od jedne do osam godina, a u slučaju da u tučnjavi ili napadu bude prouzročena smrt neke osobe organizator ili vođa grupe koja to prouzroči, kaznit će se kaznom zatvora od tri do deset godina. Organiziranje nasilja na športskim natjecanjima kažnjavat će se kaznom zatvora od jedne do pet godina, do tri godine zatvora moći će se izreći i za uništavanje stvari ili imovine na sportskim natjecanjima, a nepoštivanje mjera i zabrana novčanom ili kaznom zatvora do jedne godine.

Pročitajte i ovo Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca Navijači se u Zagrebu sukobili s policijom - 5 Neredi nakon utakmice Policija objavila detalje: U napadu navijača ozlijeđeno 8 policajaca, trojica uhićena

Na sportske terene ubuduće se neće moći dolaziti maskiran, u potpunosti se zabranjuje prodaja i konzumiranje alkoholnih pića, a izmjenama se daje mogućnost policiji da zabrani održavanje sportskog natjecanja ako sportski objekt nije opremljen prema zakonskim odredbama. 'Ovo je zakon za zaštitu navijača, a ne razbijača koji promiču 'udri-ubij' filozofiju', istaknula je premijerka Jadranka Kosor, dodavši kako će se učiniti sve na dosljednoj primjeni zakona. 'Kap koja je prelila čašu' bili su neredi nakon utakmice Dinama i Hajduka, 1. svibnja, istaknuto je na sjednici Vlade, uz napomenu da i ostali, kao i pravosuđe, trebaju odraditi svoj dio posla.

Po podatcima koje je iznio ministar unutarnjih poslova Tomislav Kalamarko, od zadnjih izmjena Zakona u travnju prošle godine privedene su 1652 osobe, protiv 1380 podnesen je optužni prijedlog, lakše je ozlijeđeno 67 navijača, sedam teže, lakše je ozlijeđeno 29 policajaca, a jedan teže. Premijerka Kosor je nadležnim institucijama čestitala i dala punu potoru na provedbi antikorupcijske akcije Offside. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene