Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Orešković uputio je izraze sućuti, a MVEP još nema informacija o tome ima li među stradalima Hrvata. U međuvremenu je i Facebook pokrenuo 'Safety check'.


Hrvatska najoštrije osuđuje napade u Bruxellesu i solidarna je s Belgijom i svim njezinim stanovnicima, poručio je predsjednik vlade Tihomir Orešković u poruci sućuti belgijskom premijeru Charlesu Michelu.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Predsjednica o nedolasku na prosvjed #spasime: "Imala sam privatne obveze" Ivo Josipović, arhiva (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Josipović otkrio pod kojim uvjetom bi dao podršku Milanoviću na predsjedničkim izborima

 

"Hrvatska vlada najoštrije osuđuje ove napade na osnovne vrijednosti civiliziranog društva koji za cilj imaju samo smrt, sijanje panike i besmisleno razaranje. Duboko žalimo zbog ljudskih žrtava i izražavamo iskrenu sućut svima koji su izgubili svoje najdraže", navodi se u poruci sućuti.

Premijer Orešković je poželio ozlijeđenima brz oporavak i izrazio je solidarnost Hrvatske sa svim građankama i građanima europske prijestolnice i cijele Belgije, stoji u priopćenju Banskih dvora.

Vlada RH na Twitteru je objavila kako prema dostupnim informacijama koje su dobili od Belgije, među poginulima i ozlijeđenima nema hrvatskih državljana. 

Grabar Kitarović: Osuđujemo sumanute terorističke napade u Bruxellesu

Hrvatska najoštrije osuđuje sumanute terorističke zločine u Bruxellesu, solidarna je s obiteljima žrtava i izražava im iskrenu sućut kao i cijelom belgijskom narodu, napisala je u utorak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u poruci sućuti sućut belgijskom kralju Philippeu.

"Duboko me je potresla vijest o terorističkim napadima koji su se dogodili u Bruxellesu i stradanju velikog broja ljudi. Molim Vas primite, u ime državljana Republike Hrvatske i u moje osobno ime, izraze najdublje sućuti", poručila je Grabar-Kitarović.

"Republika Hrvatska i ja osobno najoštrije osuđujemo sumanute terorističke zločine u Bruxellesu koji su odnijeli ljudske živote te ostajemo odlučni u borbi protiv globalnog terorizma i predani izgradnji svjetskog mira, sigurnosti i stabilnosti", napisala je predsjednica i zamolila kralja da prenese "iskrenu sućut i solidarnost obiteljima stradalih i cijelom belgijskom narodu".

U terorističkim napadima izvršenima u utorak ujutro u Bruxellesu ubijene su, prema posljednjim podacima, 34 osobe, a ozlijeđeno je 170.

Napade je oštro osudio i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač rekavši da se njima želi narušiti sloboda građana Europske unije i unijeti strah u njihovu svakodnevicu. "Najoštrije osuđujem terorističke napade te u svoje osobno ime i u ime svih kolega iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, želim izraziti iskrenu sućut obitelji, rodbini i prijateljima, a ozlijeđenima želim brz oporavak. Napad na Bruxelles je napad na Europsku uniju. Hrvatska i hrvatski narod su solidarni s Belgijom i svim njenim građanima", poručio je Kovač.

"Teroristički napadi pokušavaju dovesti u pitanje sve vrijednosti na kojima počiva današnja Europa od koje se pred velikim izazovom zahtijeva zajedničko djelovanje. U borbi protiv terorizma odlučniji smo no ikad i pokazat ćemo da smo ujedinjeni protiv onih koji vrše udar na vrijednosti slobodnog demokratskog svijeta", naglasio je šef hrvatske diplomacije.

Petrov: Zlo nikada neće pobijediti demokraciju

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Mosta Božo Petrov u utorak je, izrazivši solidarnost s obiteljima žrtava i cijelim belgijskim narodom, istaknuo da zlo nikada neće pobijediti demokraciju.

"Naše su misli s obiteljima žrtava, s njihovom rodbinom i prijateljima, s cijelim belgijskim narodom. Zajedno smo, ujedinjeni u borbi protiv terorizma. Zlo nikada neće pobijediti demokraciju", napisao je Petrov na svom facebook profilu.

Milanović: Bezuman akt mržnje

Izrazivši sućut obiteljima poginulih, predsjednik SDP-a Zoran Milanović na svom Facebook profilu poručio je kako nas bezuman akt mržnje i nasilja u Bruxellesu upozorava da u borbi protiv terorizma, najvećeg zla današnjice moramo stajati ujedinjeni. "Pred Europom se nalaze izazovi i prijetnje pred kojima ne smijemo pokleknuti jer koliko god svijet bio surov, naša je dužnost da stanemo u obranu temeljnih ljudskih vrijednosti i slobode", napisao je Milanović.

Kandidat za predsjednika SDP-a Zlatko Komadina poručio je da je užasno to što se događa u srcu EU. "Izražavam sućut europskim građanima, a posebno obiteljima stradalih. Ovo je napad na vrijednosti na kojima je nastala slobodna Europa", napisao je Komadina na svom facebook profilu.

Prema privremenim podacima, u dva atentata u utorak ujutro u Bruxellesu poginulo je 34 ljudi, a oko 170 ih je ranjeno. (Hina)