Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj 'selotejp'

Optuženik Krnjak traži povratak u pritvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branitelj Ivice Krnjaka, drugooptuženog u slučaju 'selotejp' za ratni zločin nad osječkim Srbima, zatražio je danas od suda da se njegova branjenika ponovno pritvori jer ne može podmirivati troškove putovanja iz Osijeka na zagrebački Županijski sud.

Odvjetnik Domagoj Rešetar ustvrdio je pred Sudskim vijećem zagrebačkoga Županijskog suda da su česta putovanja iz Osijeka u Zagreb Krnjaka dovela na 'prosjački štap'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Određen mu pritvor Ivica Krnjak hospitaliziran u osječkoj bolnici Slika nije dostupna 'Nisam primao zapovijedi od Glavaša' 'Selotejp': Drugooptuženi Krnjak odbacio optužbe

Objasnio je da troškovi puta, prehrane i noćenja njegova branjenika stoje 4700 kuna na mjesec, a mirovina mu je 8100 kuna. No to mu, tvrdi odvjetnik, ne dostaje za život jer, uz te troškove, mora uzdržavati suprugu i troje djece koja se školuju.

Smatra da se njegova branjenika na taj način diskriminira po imovinskoj osnovi te da bi troškove nastale zbog suđenja trebala podmiriti država jer je Vrhovni sud suđenje premjestio iz Osijeka, gdje žive svi optuženici, u Zagreb.

Predsjednik Sudskog vijeća Željko Horvatović rekao je da će sud razmotriti zahtjev za ponovnim pritvaranjem Krnjaka, no ocijenio je da zahtjev nije u skladu s odvjetničkom etikom i onim što odvjetnik treba činiti.

U nastavku suđenja optuženicima za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. svjedočio je Borislav Mamula koji je izjavio da ga je pet uniformiranih osoba odvelo iz njegove kuće u Petrijevcima te da su mu poslije oduzeli stvari i oružje. Tvrdi da su ga zadržali tjedan dana na dvjema lokacijama. Na prvoj ga je, kaže, zlostavljao jedan vojnik, no smatra da taj vojnik za to nije dobio nalog od Krnjaka koji je, kaže, naložio vojnicima da naprave popis oduzetih stvari.

Svjedok je rekao da je nakon dva dana u prvoj kući prevezen u podrum sa zazidanim prozorom u drugu kuću u Dubrovačkoj ulici koja je poslije srušena. Rekao je da mu je u toj kući došao Krnjak, no nije mu se predstavio, već je on zaključio da je riječ o zapovjedniku te postrojbe.

Svjedok je rekao da su ga u njegovo mjesto vratili Krnjak i još jedan vojnik te da su mu preko očiju stavili tkaninu. 'Netko od njih dvojice rekao mi je da šutim', kazao je svjedok koji je saznao da su ga priveli jer je kombi iz kojeg je pucano na jednoga hrvatskog vojnika imao njegove oznake.

Za prvooptuženog Branimira Glavaša svjedok je rekao da ne zna koju je dužnost obnašao, ali da je bio glavni za Osijek i Županiju, odnosno da je bio 'pri vrhu'. Nije znao reći jesu li Petrijevci bili u njegovoj zoni odgovornosti.

Svjedok Dragan Jovančević nije došao na sud jer mu je otežano kretanje pa je pročitan njegov iskaz iz studenoga 2006.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene