Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Optužena Prnjatova skupina krijumčara kokaina i perača novca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv skupine krijumčara kokaina predvođene Riječaninom Stjepanom Prnjatom, koja je lani otkrivena u međunarodnoj policijskoj akciji pod nazivom 'Kolovoz', USKOK je pred riječkim Županijskim sudom podignuo optužnicu.

Osim 37-godišnjeg Prnjata, koji je u zatvoru u Italiji, za krijumčarenje droge, udruživanje u kriminalnu skupinu i pranje novca optuženo je još osmero osoba, među kojima njegova majka i dvije sestre.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Slučaj JANAF Afera s odijelima, spominje se i Turudić: Sud će odluku donijeti u četvrtak Domagoj Mikić i Mario Kolar iz Sektora za mobilne jedinice Carine Rekordne zapljene Carina bogatija za novu, naprednu opremu: "Ovaj uređaj ima sondu koja ulazi unutar vozila..."

Skupina se tereti da je od 2000. do uhićenja u listopadu 2007. u dogovoru s nepoznatim osobama u Amsterdamu, Roterdamu i Madridu u 20 navrata nabavila najmanje 100 kilograma kokaina koji su preprodali u Španjolskoj, Nizozemskoj, Italiji i Hrvatskoj.

Drogu su skrivali, pakirali i pripremali za krijumčarenje u iznajmljenim kućama u Amsterdamu i Roterdamu, a kupcima su kokain prevozili za to plaćeni vozači, od kojih je s 20 kilograma kokaina u studenome 2006. uhićen samo 61-godišnji Mirko Mikešić. Zbog toga je osuđen na 12 godina zatvora.

Prnjata i drugooptuženog Milana Štifanića iz Pule tereti se da su u ilegalnom laboratoriju u Kolumbiji prerađivali drogu te u zemlje EU-a i Hrvatsku prokrijumčarili ili pokušali prokrijumčariti najmanje 161 kilogram kokaina. Polovica te droge pronađena je i zaplijenjena u višemjesečnoj međunarodnoj policijskoj akciji. 

U USKOK-u vjeruju da su Prnjat, inače nezaposleni obrađivač metala, i Štifanić preprodajom kokaina 'zaradili' svaki po najmanje 7,14 milijuna eura. Dio novca su pokušali prikriti, odnosno 'oprati' ulaganjem na bankovne račune, kupnjom kuća, stanova i automobila, dio su držali u sefovima u bankama, a dio skrivali u svojim domovima. U USKOK-u tvrde da je Prnjat za 480.000 negdašnjih njemačkih maraka kupio zemljište u Opatiji i izgradio zgradu s 13 stanova koju je unio u temeljni kapital svoje novoosnovane tvrtke. Nakon što je temeljni kapital povećao na 27,2 milijuna kuna u srpnju 2007. svoj je udjel u tvrtki ustupio slovenskoj tvrtki za pet milijuna eura.

Optužen je da je najmanje 800.000 eura držao u sefovima više banaka u Rijeci, a u jednoj švicarskoj banci još 153.000 eura.

Po optužnici 'prljavim novcem' kupio je stan u Lovranu i Frankfurtu, jahtu na leasing u vrijednosti od najmanje 455.000 eura te automobil za 149.000 eura.

U pranju novca navodno su mu pomogle 63-godišnja majka Lucija, 42-godišnja sestra Blanka i 32-godišnja Suzana te 39-godišnja Anđelka Vukojević i član Nadzornog odbora Gospodarsko-kreditne banke u Puli 51-godišnji Branko Josipović. Po optužnici oni su velike novčane svote polagali u razne banke u Hrvatskoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini na devizne račune za koje je Prnjat imao punomoć.

Štifanić je, pak, u Puli kupio stan, zgradu s dvorištem i vikendicu.

Nakon razbijanja skupine krijumčara na USKOK-ov prijedlog optuženicima je u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj te BiH 'zamrznuta' imovina višemilijunske vrijednosti.

USKOK je u optužnici zatražio produljenje pritvora za Štifanića i Dalibora Šilića, koji su u riječkom zatvoru, a tereti ih se i za prodaju kokaina na pulskom području.

Prnjat je za sada nedostupan hrvatskom pravosuđu jer je lani potkraj listopada uhvaćen u Njemačkoj koja ga je izručila Italiji zbog krijumčarenja droge i sada se nalazi u zatvoru u Bologni.
Postupak protiv Prnjatove skupine voditi će sutkinja Đurđa Jovanić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene