Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plinacro poručuje:

Plin za zaštićene kupce i dalje siguran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plinski transportni sustav Republike Hrvatske i danas je stabilan, a opskrba plinom zaštićenih kupaca i dalje je sigurna i nesmetana, izjavila je glasnogovornica tvrtke Plinacro Neda Erdeljac.

Trenutačno sustav preuzima sve količine prirodnog plina koje je INA osigurala interveninim uvozom, preusmjeravanjem dodatnih količina plina s proizvodnih polja sjevernog Jadrana, domaćom proizvodnjom te iz podzemnog skladišta plina Okoli.

Pročitajte i ovo Energenti; ilustracija - 1 I nakon travnja Dnevnik Nove TV doznaje što donosi novi paket Vladinih mjera: Poznato je što će biti s cijenama struje, plina i 30 osnovnih proizvoda Slika nije dostupna Nisu bili uključeni u dogovor? Distributeri i opskrbljivači plina optužili državnog tajnika Čikotića da laže

Međutim, ulaz prirodnog plina iz Rusije u hrvatski plinski transportni sustav i dalje je potpuno obustavljen, pa stoga i dalje pozivamo sve potrošače na maksimalno odgovorno ponašanje i štednju, rekla je Erdeljac.

U Hrvatskoj su i dalje na snazi prije tjedan dana uvedene mjere 5. i 6. stupnja redukcije plina iz Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, odnosno mjere obustave ili redukcije na tehnološki minimum plina industrijskim i ostalim nezaštićenim kupcima, a kako bi se osigurala nesmetana opskrba plinom zaštićenih kupaca (kućanstva, bolnice, škole, dječji vrtići i ostale ustanove od posebne javne važnosti).

S obzirom na još uvijek neizvjestan rezultat razgovora u Moskvi o rusko-ukrajinskom plinskom sporu, u Plinacru napominju kako je i nadalje teško prognozirati kada bi plin, i ako krene prema Europi, mogao stići u hrvatski plinski transportni sustav, jer to ovisi o tehničko-tehnološkom stanju transportnih sustava zvih zemalja kroz koje treba proći.

Zahvaljujući održanoj stabilnosti hrvatskog plinskog transportnog sustava, Plinacro će, odmah po dobivanju obavijesti dispečera austrijskog i slovenskog operatora o ulazu ruskog plina, biti u mogućnosti trenutačno prihvatiti ulaz plina iz Rusije, kazala je Erdeljac.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene