Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRAVDA ZA NOVINARA

Pučka pravobraniteljica o smrti Vladimira Matijanića: "Potrebno je uključiti dodatne izvore i okolnosti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ispitivanje okolnosti smrti Vladimira Matijanića potrebno je uključiti dodatne izvore i okolnosti, naglasila je u petak pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter u petak je priopćila kako je slučaj smrti Vladimira Matijanića u kolovozu 2022. otvorio više pitanja – pitanje propusta pojedinaca u postupanju prema njemu kao pacijentu, ali i pitanje manjkavosti zdravstvenog sustava koje su dovele do takvog ishoda ili ga nisu uspjele spriječiti. 

Potrebno je proširiti nadzor koji se provodi unutar zdravstvenog sustava

"Ovo posljednje se posebno odnosi na otežani pristup zdravstvenoj zaštiti i informacijama koje su pacijentu potrebne, način komunikacije liječnika s pacijentima, kao i funkcionalnost i učinkovitost organizacije sustava hitne medicinske pomoći", naglašava se u priopćenju pravobraniteljice, koja zaključuje i da je potrebno proširiti nadzor koji se provodi unutar zdravstvenog sustava.

Pučka pravobraniteljica referirala se i na izvješće stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva, upozorivši da je ono bilo temeljeno isključivo na iskazima liječnika i drugih zdravstvenih radnika koji su bili uključeni u zdravstveno zbrinjavanje prerano preminuog novinara.

Neodgovorena pitanja

"Problem je što ti navodi nisu dodatno provjeravani i poklonjena im je puna vjera, bez detaljne analize, stručne ocjene ili utvrđenja mogućih propusta. Zato smo dali preporuku Ministarstvu, da se nadzor proširi tako da povjerenstvo u obzir uzme i druge izvore i da detaljno istraži sve okolnosti koje su bile čimbenici tragičnog ishoda", navodi se, između ostalog u priopćenju pučke pravobraniteljice.

Naime, ministar zdravstva Vili Beroš u petak je tek usput poručio kako inspekcija Ministarstvo zdravstva dala svoje mišljenje o okolnostima Matijanićeve smrti te da druge institucije trebaju završiti istragu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRAVDA ZA MATIJANIĆA HND pokrenuo peticiju kojom se traži nova istraga okolnosti smrti Vladimira Matijanića

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nije bilo propusta HND traži smjenu Beroša: "Matijanić je od ovog sustava ubijen dvaput"

U svom priopćenju, Šimonović Einwalter ističe i da treba odgovoriti na više pitanja.

"Za utvrđivanje svih okolnosti važno je i je li temeljem nalaza obdukcije procijenjeno kada su se kod g. Matijanića razvila medicinska stanja koja su dovela do smrti, kao i koji je protokol postupanja s pacijentima zaraženima virusom SARS-CoV-2, a koji imaju povećani rizik od lošijeg ishoda, s obzirom na prijašnje zdravstveno stanje i cjepni status", zaključuje pučka pravobraniteljica te dodaje kako bi zdravstvena zaštita jednako i pravovremeno trebala biti dostupna svim građanima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene