Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog velikih vrućina

OPREZ: Zmije traže hlad u automobilima i WC-ima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zmije mogu preživjeti zimu i na minus 20 stupnjeva, ali ljetne vrućine kakve sada vladaju Hrvatskom velik su im problem, pa se u potrazi za hladnijim mjestima i vodom zavlače i na najneobičnija mjesta - motore automobila, podrume, bunare, pa i u WC školjke, priopćio je danas karlovački Područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Pročelnik tog ureda Martin Barić stoga poziva građane da u susretu sa zmijom na takvim mjestima nazovu Županijski centar 112, jer zmije naših krajeva ne predstavljaju opasnost za ljude i ne napadaju, osim ako im se ne ugrožava život.

Napominje i da su zmije u Hrvatskoj zakonom zaštićene te ih je zabranjeno namjerno uznemiravati, hvatati, držati u zatočeništvu, ozljeđivati ili ubiti.

Osim toga, u Karlovačkoj županiji, koja obiluje rijekama, česte su vodene zmije koje su potpuno bezopasne, a izuzetno korisne, piše Barić u priopćenju. Sugrađane moli da se u susretu s njima ne uznemiravaju i pričekaju da se zmija sama udalji, jer je pretjeranom strahu od zmija razlog samo njihovo nepoznavanje i nerazlikovanje otrovnica od neotrovnih.

Pročitajte i ovo Slon progoni vozilo s turistima tragedija Slon napao skupinu turista: Jedna žena poginula, ima ozlijeđenih Slika nije dostupna Državni zavod za zaštitu prirode poziva Oprez: Bude se zmije!

>> Ugrizla ga riđovka, do bolnice morao sam jer hitna nema za gorivo

'Od otrovnica u našoj županiji žive poskok i riđovka, poskok u višim, kamenitim i suhim dijelovima županije (Slunj i okolica), a riđovka u hladovini i vlažnijim predjelima. One ne vole vodu. Poskoka ćete uspješno otjerati ako ga poškropite s malo vode. Stoga se kupači ne bi trebali uznemiravati ukoliko vide zmiju u blizini kupališta. Zmije su korisne, imaju izuzetno važnu ulogu u kontroli broja glodavaca i kukaca, te nas cijele godine štite od ovih prijenosnika zaraznih bolesti', stoji u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene