Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oni kojima računi nisu baš posve prazni, morali bi na njih dobro pripaziti.


U našu se redakciju javila gospođa s čijeg je tekućeg računa u Zagrebačkoj banci nestalo nekoliko tisuća kuna. Zagrebačka banka potvrdila nam je da su imali nekoliko problema sa skeniranjem kartica na bankomatima. Kada vam se takvo što dogodi, banka je dužna podmiriti nestalu svotu. Istražili smo i kako se zaštititi.

Vezani članci Obavijest o e-računima (Foto: Dnevnik.hr) Manje papirologije i milijarde kuna uštede: Papirnati računi u poslovanju s državom od danas odlaze u povijest Porezna uprava (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Porezna uprava kreće u novu akciju: Evo koga će ovaj put provjeravati

Neugodnost je osjetilo nekoliko korisnika Zagrebačke banke. Sve kartice za koje se sumnja i za koje se utvrdilo da su zbog skimminga predmet zlouporabe blokiraju se. Banka bez naknade reizdaje nove kartice te naravno u potpunosti obeštećuje klijente i snosi sav trošak.

Opasnost od krađe može se smanjiti jednostavnim pravilima. Uvijek provjerite skener kartice i tipkovnicu, a PIN sakrijte rukom, novčanikom ili torbicom. Najpažljiviji budite tijekom turističke sezone i blagdana. 'Zato što je onda pojačano korištenje tih bankomata i onda tu jednostavno kriminalne skupine koriste gužvu i postavljaju te skimming uređaje na bankomate', pojašnjava kriminalist Antun Novoselić.

Ni korištenje kartice na internetu nije potpuno sigurno. Da nisu nedodirljivi, uvjerili su se francuski predsjednik Sarkozy i britanska princeza Kate Middleton. Kao i na bankomatima kartice se jednostavno mogu skenirati u trgovinama, restoranima i svim drugim mjestima gdje njima plaćate. Zato je najbolje karticu nikad ne ispuštati iz vida, ili još jednostavnije - plaćati gotovinom.