Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi test

Sastanak oporbe u Saboru, pao dogovor: "Idemo u opoziv Martine Dalić. Želimo ih uzdrmati"

Sastanak oporbe u Saboru (Foto: Pixell)
Sastanak oporbe u Saboru (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Sastanak oporbe u Saboru (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Na Markovu trgu održao se sastanak oporbenih stranaka koje su dogovorile da će pokrenuti opoziv potpredsjednice Vlade i ministrice Martine Dalić zbog Agrokora. Inicijativa je to Mosta, a već na samom početku "dramu" je napravio Vlaho Orepić, dok su IDS i GLAS došli sa svojim uvjetima.

Najveće oporbene stranke u Saboru - SDP, Most, HSS, Živi zid, IDS, GLAS dogovorile su u srijedu kako idu u pokretanje opoziva potpredsjednice Vlade Martine Dalić. Nacrt prijedloga opoziva imat će do petka, a za pokretanje rasprave o smjeni potpredsjednice formalno im je potreban 31 potpis saborskih zastupnika.

Pročitajte i ovo Marija Vučković Sabor odbio prijedlog Marija Vučković ostaje ministrica poljoprivrede, oporba negoduje: "HDZ nas muze, a mlijeka je sve manje" Gordan Jandroković AFERA HEP Oporba želi izvanredno zasjedanje Sabora, Jandroković ih odbio

Nikola Grmoja iz Mosta, koji je inicijator opoziva, vjeruje kako prikupljanje potpisa neće biti problem. Sam opoziv mogao bi biti, ali Grmoja ističe kako im to nije krajnji cilj.

"Cilj nije rušenje Martine Dalić. Želimo ih malo uzdrmati i natjerati ih da brane sve ovo što se događa oko Agrokora. Želimo gledati Pupovca kako jedan dan govori jedno, drugi drugo. Želimo čuti što će reći Darinko Kosor. Želimo da Pupovac, Kosor, Vrdoljak stave svoj politički kapital na Martinu Dalić", rekao je Grmoja dodajući da očekuje da će kod glasovanja svi oporbeni zastupnici ovaj put biti jednistveni.

Na pitanje o mogućim ultimatumima od strane IDS-a i GLAS-a, koji su tražili i da oporba bude jedinstvena po pitanju ratifikacije Istanbulske konvencije, rekao je da nije bilo nikakvih ultimatuma te da je jedina tema bila opoziv Dalić.  

Krešo Beljak iz HSS-a rekao je da neće biti bolesnih HSS-ovaca tijekom idućeg glasovanja o opzivu. 

"Oni koji ne podržavaju Vladu su opozicija. Oni koji imaju upitnik iznad glave treba li ruštiti Vladu nisu opozicija. Između ključnih političkih stranaka u opoziciji nema problema. Zna se koje su ključne stranke, a tko pojedinci koji ne znaju gdje su", rekao je Beljak.

Arsen Bauk (SDP) ne vjeruje da će incijativa oprobe uspjeti.

"Ja se ne sjećam da je i u jednom slučaju opozicija uspjela srušiti vladu jer da to može, onda ne bi bila opozicija, niti bi vlada bila vlada jer to znači da nema većinu. Prema tome, cilj inicijative je otvaranje raspave i u tom smislu će svaka inicijativa uspjeti, a sad, tko će u raspavi bit vještiji to je već stvar načina na koji promatrate", rekao je Bauk. 

Inicijativu oporbe komentirao je HDZ-ovac Branko Bačić.

"Oporba voli gubiti, a Most je očito preuzeo liderstvo u oporbenim redovima. Većina je stabilna i kad prikupe potpise, uvrstit ćemo zahtjev u dnevni red", rekao je Bačić.

Bruna Esih kazala je da meta cijele priče oko Agrokora ne bi trebala biti Martina Dalić već sam premijer Andrej Plenković. Rekla je da inicijativu smatra besmislenom i da neće dati svoju potporu za opoziv Dalić.

Vlaho Orepić revoltirano odbio sudjelovati: "Neozbiljni su!"

Sastanak oporbe trebao je početi u 11 sati, međutim neki su, poput SDP-ovaca, zakasnili 10-ak minuta, što je izazvalo revolt Vlahe Orepića koji je demonstrativno otišao i prije početka. 

"Kašnjenje govori o ozbiljnosti problema", rekao je Orepić dodavši da će se vratiti kada bude ozbiljnije.

Za sada je došlo 15-ak zastupnika, a treba naglasiti i da je u tijeku saborska sjednica.

IDS i GLAS imaju pak svoje uvjete s kojima su došli na sastanak. Naime, kažu da će dati svoju suglasnost za pokretanje opoziva potpredsjednice Vlade Martine Dalić, no prije toga tražit će od svih oporbenih stranaka i Mosta da potpišu suglasnost za ratifikaciju Istanbulske konvencije. Iz Mosta su najavili već ranije kako za sada ne podržavaju ratifikaciju.

"Ako žele biti oporba, onda neka se ponašaju kao oporba. Danas imaju priliku pokazati žele li stvarno rušiti HDZ", poručio je predsjednik IDS-a Boris Miletić. On je dobio potporu i predsjednice GLAS-a Anke Mrak Taritaš, koja je istaknula kako je "Istanbulska konvencija najveći test za Hrvatsku kao otvorenu i progresivnu državu".

Mostova inicijativa za opoziv Martine Dalić

Most je sve oporbene stranke pozvao na sastanak u Hrvatski sabor s temom pokretanja opoziva potpredsjednice Vlade Martine Dalić zbog slučaja Agrokor. Svi su pozvani, a dosad je dolazak potvrdio veliki dio oporbe - SDP, GLAS, HSS, Nezavisni za Hrvatsku, Klub Živog zida i Snage

"Činjenica je da kolege iz Mosta imaju grižnju savjesti što su podržali Ramljaka. Ja nisam zlopamtilo i SDP će prisustvovati sastanku. Tražit ćemo podršku cijele opozicije", rekao je Davor Bernardić, na čiju se potvrdu dolaska čekalo tijekom utorka.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ističe kako otvara ovu temu, no mostovci su spremni doći i na druge sastanke, u organizaciji drugih saborskih klubova. Grmoja kaže da im nije bitno tko će biti nositelj incijative, samo je bitno suglasje oporbe o tom pitanju.

Iako ne misle da je trenutno dobra opcija pokušaj opoziva cijele vlade, spremni su i o toj inicijativi razgovarati bude li SDP na njoj inzistirao. "Treba vidjeti koja je opcija najbolja i zato trebamo razgovarati", poručio je Grmoja.

Pitanje Agrokora, ističe, nadilazi bilo kakve stranačke i ideološke razlike. "Martina Dalić odgovorna je za izbor Ante Ramljaka, ona je ta koja je trebala nadzirati proces i trebala bi snositi odgovornost", ponovio je Grmoja.

Uvjeren je i kako takav stav s njim dijeli "i dobar dio HDZ-ovih zastupnika, a moguće i njihovih partnera".

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene