Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska u sljedeće tri godine mora uštedjeti 3 milijarde kuna i smanjiti deficit ispod 3%. Vlada planira prvo rezati u zdravstvu, no oporba ima drugačije mišljenje.


Vladajući tvrde kako se uštede u proračunu prvo planiraju napraviti uštedama u zdravstvu i to racionalizacijom bolnica. Planiraju tako uštedjeti oko 400 milijuna kuna. Ističu kako se neće ugrožavati prava pacijenata.

Vezani članci Saborski zastupnici Aktualno prijepodne trebalo bi biti brže, kraće i češće? "Mi kao zastupnici bi se bolje pripremili i morali bi zaoštriti retoriku" Slika nije dostupna Dalić o proračunskom deficitu: 'Kome su dani ti novci, gdje su ti novci, što to znači?'

Oporba ne dijeli isto mišljenje s vladajućima. Oni smatraju da treba više investicija, a manje agencija i troškova na nepotrebne stvari poput službenih mobitela.

EK preporučuje da Hrvatska 2016. svede deficit ispod tri posto

'Vlada ne može ništa napraviti ad hoc. Mora provoditi reforme i otvoriti prostor za investicije. To je jedini spas proračuna', rekao je bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker.

'Jedva stavka ušteda su brojne agencije, uredi i zavodi. Drugo je ukidanje obaveznog mirovinskog stupa i prebacivanje u generacijsku solidarnost', smatra laburist Dragutin Lesar.

'Treba krenuti od najsitnijih troškova na kojima se može uštedjeti. Ne može se opravdati kupnja novih vozila i novih mobitela', poručio je HDSSB-ovac Josip Salapić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook