Nakon sastanka u Vladi s ministrom financija i ministrom rada, sindikati su službeno objavili u kojim će županijama u utorak škole biti u štrajku.

Galerija Sindikati prosvjetara (Foto: Dnevnik.hr) Štrajk učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Štrajk učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) +3 Prazna učionica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 4

Štrajk u utorak odvijat će se u školama u Gradu Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Nezadovoljni današnjim sastankom s predstavnicima Vlade, sindikati u obrazovanju brzo su ga napustili.

''Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, nakon uvodnih rečenica postavio je pitanje predstavnicima Vlade – ima li Vlada određen termin za sastanak sa sindikatima koji su u štrajku, za rješavanje njihovih zahtjeva. Nakon razmišljanja predstavnika Vlade, dobili smo odgovor da Vlada ne zna'', rekao je Mihalinec dodavši da su na sastanku bili ministar financija Zdravko Marić i ministar rada Josip Alardović.

Iz sindikata kažu da nisu dobili odgovor na pitanje kada će biti razgovor o koeficijentima te da nisu imali razlog za nastavak razgovora.

Učionica (Foto: Davor Kibel/Glas Slavonije/PIXSELL) Divjak o posljedicama štrajka: ''Dat ćemo nekoliko prijedloga, jedan od njih je produživanje školske godine''

''Što kada ne znaju, a javno objavljuju preko medija, od premijera na dalje, da su ovo pregovori koji rješavaju pitanje zaostajanja plaća u obrazovanju, a mi znamo da to nije, da pregovori o osnovici ne rješavaju pitanje zaostajanja plaća u obrazovanju, nego pitanje zaostajanja svih plaća javnih službi za ostalim plaćama u zemlji i da mi u tim pregovorima ne želimo sudjelovati tako dugo dok ne riješimo naš problem. Imamo naše predstavnike koji će dalje pregovarati o osnovici za plaće. To su ostali sindikati javnih službi kojima većini dajemo naše povjerenje da će dobro i kvalitetno pregovarati naše zahtjeve. Ne želimo biti pokriće premijeru da mi sada razgovaramo o našem zahtjevima kada razgovaramo o osnovici, jer to nije istina. Mi na to nemamo pravo. Na to nas obvezuju naši članovi'', rekao je Mihalinec.

''Naš će štrajk trajati dok se ne riješe naši zahtjevi'', rekla je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

Sindikalisti i dalje tvrde da imaju dovoljnu podršku svojih članova da se štrajk nastavi te da imaju razrađen i plan do kraja sljedećeg mjeseca. Svjesni su da će nadoknade nastave morati biti, ali u svojim zahtjevima i dalje ne popuštaju.

Štrajk se nastavlja i u visokom obrazovanju pa će se tako na fakultetima održati u srijedu 30. listopada

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju