Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad će završiti školska godina?

Divjak o posljedicama štrajka: ''Dat ćemo nekoliko prijedloga, jedan od njih je produživanje školske godine''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak došla je na sastanak u Ministarstvo rada gdje je odgovorila na pitanja o nadoknadi nastave zbog štrajka u obrazovanju.

Ministrica Blaženka Divjak po dolasku u Ministarstvo rada upitana je kako će se nadoknađivati izgubljeni dani nastave u školama, s obzirom na to da je štrajk potrajao duže od predviđena tri dana koja su osigurana u školskom kalendaru za slučaj nepredviđenih okolnosti.

''Dat ćemo nekoliko mogućih prijedloga. Jedan je od načina produživanje školske godine'', rekla je Divjak. Budući da škole rade po nekoliko različitih školskih kalendara, za svaki će trebati dati drugačije upute.

"O nadoknadi ćemo poslati naputak školama. Moramo vidjeti koliko je to dana. Do tri dana moglo se uklopiti u školski kalendar, ali sad ulazimo u četvrti krug, sad se pojavljuje četvrti dan i dat ćemo nekoliko prijedloga, ali na koncu to ovisi i o tome koji je školski kalendar škola izabrala", kaže ministrica.

Divjak je upitana i o HNS-ovoj poziciji u vladajućoj koaliciji. Kaže da je HNS ušao u Vladu s temom obrazovanja, a strategija u obrazovanju, dodaje, mora biti iz mjera koje su propisane. Među njima je i ona o plaćama, odnosno da se plaće u prosvjeti trebaju uskladiti s prosječnim plaćama za visokoobrazovani kadar, a to, kaže, znači povećanje koeficijenata.

''Do razgovora o povećanju koeficijenata treba doći čim prije. Moramo pokazati poštovanje prema učiteljima, nastavnicima, profesorima", rekla je Divjak.

Pročitajte i ovo Prazna učionica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Tenzije u koaliciji rastu Ni Vlada ni sindikati ne popuštaju ni milimetra... I sljedeći tjedan učionice će biti prazne

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić kazao je da otvara pitanje - ''zar 250.000 ljudi nije vrijedno koliko i poduzeće kao što je Uljanik, i da jednom godišnje dobijemo koliko je dobio Uljanik''. Danas, kaže, idu na pregovore o osnovici.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec kaže da će jasno postaviti pitanja o zastoju rasta plaća u školstvu. ''Pregovori o osnovici ne rješavaju naše zaostajanje. Imat ćemo s druge strane stola ministre s mojima možemo odrediti termin sastanka. Ako ne bude termina, brzo ćete nas ovdje vidjeti. Čekamo informaciju ima li Vlada RH uopće želju rješavati ovaj problem'', kazao je Mihalinec.

Na pitanje što kaže na to da je premijer Andrej Plenković rekao da neće razgovarati s nekim tko ga naziva borgovcem, a ima veću plaću od njega, Mihalinec odgovara: ''Nisam rekao da je premijer borgovac, već da želi formirati novu skupinu borg. S druge strane što se tiče plaća, rekao bih mu kolika mi je plaća. U sindikatu iznose plaća ne govorimo, ona je odlučena odlukom odbora sindikata 2000. godine, a sada je niža od pomoćnika u ministarstvu''.

Pročitajte i ovo Istraživanje Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Crobarometar za listopad Ekskluzivno: Na štrajku profitirali HDZ i SDP, ostale stranke gube potporu

Dodaje da će sindikalisti objavljivati kolike su im plaće kada budu imali obvezu, te da je njihovim članovima ta informacija transparenta i dostupna.

Nakon sastanka s ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom rada Josipom Alardovićem, predstavnici sindikata u prosvjeti su izrazili svoje nezadovoljstvo te najavili da se štrajk nastavlja. U utorak nastave neće biti u gradu Zagrebu te u Dubrovačko.neretvanskoj županiji. Sindikati kažu da traže razgovor o koeficijentima, a ministri im nisu mogli dati informaciju akda će se o tome razgovarati.

Podsjetimo, škole su u cirkularnom štrajku već 13. dan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene