Povećanje jednokratne novčane pomoći za novorođenčad, besplatan vrtić i pomoć samohranim roditeljima samo su neke od mjera koje provode istarski gradovi i općine. Cilj je da stvore uvjete u kojima mladi nemaju potrebu vlastitu sreću nalaziti izvan Hrvatske. Uloga gradova i općina kao sukreatora natalitetne politike nikad nije bila veća.

Galerija


Izdaci za novorođenče su visoki. Jednokratna naknada od četiri tisuće kuna roditeljima dobro dođe. U općini se godišnje rodi 30-ak djece. Plan je da se ta brojka poveća.

Vezani članci Tuča, Ilustracija Grmljavinsko nevrijeme s tučom zahvatilo Istru i Kvarner. Munje parale nebo, zabilježeno njih 14000 U Istri zaražene pokojnike smiju prevoziti samo dvije tvrtke U Istri traje rat oko prijevoza pokojnika: "Istra je nešto posebno, oni su bolji od nas. Mi ostali pogrebnici smo svi nesposobni, a oni su sposobni..."

"Smatramo da ipak treba dati naglasak na prvo dijete i pomoći našim mladim obiteljima", rekao je načelnik Žminja Željko Plavčić.

Za godinu dana imat će i moderan vrtić sufinanciran sredstvima EU-a, vrijedan 11 milijuna i 200 tisuća kuna.

"Migracijski saldo nam je u plusu plus demografski saldo, razlika nataliteta i mortaliteta nam je tu uvijek oko nule, ali u blagom plusu od 3,4 %", dodao je Plavčić.

Michkail se rodio u Balama. Njegovi roditelji primili su jednokratnu naknadu od deset tisuća kuna. Ta je pomoć u Balama najviša u Istri.

"Pogura vas jako dobro jer su za pelene i ostale stvari veliki izdaci", rekao je novopečeni otac Matej.

U paketu s naknadom dolazi i besplatan vrtić za svu djecu te pravo gradnje za mlade.

"To su samo jedne u nizu mjera koje općina Bale već dugo godina prakticira za poboljšanje demografije jer smo svjedoci da se puno priča o demografiji, ali da se malo radi", komentirao je Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Bala.

Najnižu naknadu, od svega tisuću kuna, dodjeljuju Buje i Pula. Za te novce, kažu roditelji, ne mogu djeci kupiti ništa osim bombona.

"Postoji cijeli niz drugih aktivnosti koje u ovako velikom gradu postoje, a koje je potrebno sufinancirati i koje su potrebe naših roditelja. Mislimo da je na taj način i konkretnija pomoć fiskalno odgovornija", kazala je Elena Puh Belci, zamjenica gradonačelnika Pule.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr