Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dramatično priopćenje

Opara na hitnom sastanku kod Plenkovića: Split izgubio spor vrijedan 150 milijuna kuna, ugroženo funkcioniranje vrtića, vatrogasaca...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita, obavijestio je javnost da je Grad Split, prema neslužbenim informacijama, izgubio sudski spor čija se vrijednost procjenjuje na 150 milijuna kuna, zbog čega je ozbiljno ugroženo financiranje grada.

Splitski je gradonačelnik zbog gubitka spora vrijedna 150 milijuna kuna hitno otputovao na sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem koji bi se trebao održati u 16 sati. 

Pročitajte i ovo Kaotični prizori iz Splita Javni red i mir Kako stati na kraj razularenim turistima? Split kreće u obračun, kazne su brutalne Spaladium Arena - 9 DUGOGODIŠNJI REPOVI Gasi se tvrtka koja upravlja Spaladium arenom: Gradu duguje 23 milijuna kuna

"Ako se ova presuda zaista potvrdi, svi proračunski korisnici u tom slučaju ostali bi bez prihoda, počevši od vrtića, vatrogasaca, pa do najugroženijih socijalnih skupina. U trenucima kad se pripremamo za turističku sezonu ovo bi bio šokantan udar", objavio je Krstulović Opara te dodao da će gradska vlast poduzeti sve potrebne radnje kako bi zaštitila interese svojih građana.

Gradonačelnik kaže da je ta odluka "šokantan presedan koji potvrđuje svu nesreću privatizacije nakon osamostaljenja Republike Hrvatske' te 'još jedan kostur iz prošlosti s kojim se suočava ova gradska uprava".

Službenica grada Splita od ovlaštene osobe u splitskom sudu neslužbeno je izvještena kako je Grad Split izgubio spor u korist dr. Nebojše Kneževića i drugih na TTTS-u. "Ovakva odluka, ako je donesena, bila bi uistinu šokantna, bila bi presedan koji bi potvrdio svu nesreću privatizacije nakon osamostaljenja Republike Hrvatske", poručuje Opara.

Splitski gradonačelnik dodaje da je to još jedan od kostura iz prošlosti s kojima se suočava njegova gradska uprava, uz Spaladium arenu, Dalmacija vino, Karepovac, Žnjan, zapuštanje Marjana, nerazvijenu infrastrukturu...

"Prvostupanjska presuda donesena je na Općinskom sudu u Splitu po sutkinji Dunji Ljubičić 22. kolovoza 2016. godine, a na Županijskom sudu u Zagrebu nakon dvije godine nepostupanja, promjenom suca u postupku u 10. mjesecu 2018. godine, po sutkinji Niki Grospić Ivasović sada je navodno donesena presuda po kojoj građani Splita moraju platiti gotovo 150 milijuna kuna dr. Nebojši Kneževiću. I to u trenutku kada u realizaciju ide izgradnja obilaznice od Mravinaca do TTTS-a i priprema svih ostalih projekata", stoji u priopćenju.

Pametno: Pozivamo USKOK i DORH da hitno ispitaju cijeli slučaj!

Stranka Pametno reagirala je u četvrtak na vijest da se Grad Split, navodno, nalazi pred blokadom zbog izgubljenog spora kojeg su vodili zbog zemljišta na TTTS-u u vrijednosti od 150 milijuna kuna, te navode da su njihovi vijećnici u više navrata upozoravali i postavljali pitanja gradonačelniku i službama oko tog slučaja, tražeći kompletnu dokumentaciju koju nikad nisu dobili.

Iz stranke Pametno kažu da su njihovi gradski vijećnici, na dosadašnje upite vezano za taj slučaj, iz Gradske uprave dobivali 'standardne odgovore', primjerice "postupak traje", iako su kao vijećnici imali pravo na uvid u cjelokupnu dokumentaciju.

Dodaju kako se sada sve zna i postavlja pitanje odgovornosti – tko je to dopustio. Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak je navela kako je na 38. sjednicu splitskog Gradskog vijeća (2013.) koju je tada vodila Nevenka Bečić, stigao prijedlog zaključka o sklapanju Sporazuma o reguliranju međusobnih odnosa na nekretninama položenim na TTTS-u, kojeg je pripremila Služba za imovinskopravne poslove i izgradnju s tadašnjim pročelnikom Antom Krželjom na čelu.

Prijedlog se usvojio, a potpisnik je u ime Grada Splita tadašnji zamjenik gradonačelnika Jure Šundov. Tek 24. travnja 2013. godine zaključak se pojavljuje u službenom glasniku, a nakon toga niti jedan gradonačelnik ne provodi zaključak, podsjeća Puljak u priopćenju za javnost.

"Postavlja se pitanje zašto se Grad Split nije uknjižio na ove ceste po Zakonu o cestama i tko je ogovoran? Pozivam sve nadležne institucije da istraže tko je namjerno ili nenamjerno pogodovao privatnim vlasnicima i doveo Grad i građane u ovu situaciju", zaključila je Puljak. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene