Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodni dan gluhih osoba

Opačić: Uskoro zakon o hrvatskom znakovnom jeziku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obećao je da će zagreb izgraditi rehabilitacijski centar i hostel za gluhe.

Međunarodni dan gluhih osoba obilježen je u subotu na zagrebačkome Preradovićevom trgu gdje je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić najavila da će za 10-tak dana u saborsku proceduru biti upućen Prijedlog zakona o hrvatskom znakovnom jeziku

Pročitajte i ovo Grob Milana Bandića OPORBA NEGODUJE Prije tri godine preminuo je Milan Bandić, još nema nadgrobni spomenik Sara Duvnjak i Zdravko Vladanović - 2 Traje javno savjetovanje Novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada: Hoće li stanarima olakšati ili otežati život?

Na prigodnoj manifestaciji u povodu današnjega obilježavanja Međunarodnog dana gluhih osoba, udruge koje skrbe za više od 13 tisuća osoba s oštećenjem sluha još jednom su nastojale senzibilizirati javnost i nadležne institucije za probleme s kojima se suočavaju - od manjka tumača, smještaja starijih gluhih osoba u umirovljeničke domove do izmjene pravilnika kojim se gluhe učenike diskriminira pri upisu u srednje škole, odnosno odabiru zanimanja.

Opačić: 'Zakon o znakovnom jeziku dati će svima pravo na komunikacijskog posrednika'

Njihov štand posjetila je i ministrica Opačić rekavši kako da Prijedlog zakona o hrvatskom znakovnom jeziku prvi put propisuje pravo gluhih i gluhoslijepih osoba na korištenje informiranja i obrazovanja na hrvatskom jeziku i ostalim sustavima komunikacije koji odgovaraju njihovim individualnim potrebama. Opačić je istaknula da je u posljednje dvije godine gluhim i gluhoslijepim osobama osigurano ukupno 52 tumača koje financira Ministarstvo.

'To nije dovoljno za čitavu Hrvatsku, potrebe su veće i nastojat ćemo taj broj povećati i novcima iz europskih fondova', rekla je Opačić. Ministrica je obećala je da će se zauzeti za izmjene pravilnika kako bi se otklonile zapreke za upis gluhih učenika u pojedina srednjoškolska zanimanja kao i da sve gluhe osobe, a prvenstveno djeca imaju pravo na besplatne baterije za slušne aparate.

Bandić obećao gradnju centra i hostela

Proslavi Međunarodnog dana gluhih osoba pridružio se i gradonačelnik Milan Bandić koji je obećao da će Zagreb izgraditi rehabilitacijski centar i hostel za gluhe u kojem će moći odsjedati turisti koji imaju poteškoće sa sluhom.

Izvršna direktorica Saveza gluhih i nagluhih osoba Zagreba Mirjana Juriša, inače i gradska vijećnica, istaknula je zadovoljstvo suradnjom s gradom Zagrebom ističući da je upravo u tijeku program za cjelovitu skrb o 25 najtežih slučajeva starijih gluhih osoba.

Znate li koliko riječi ima hrvatski jezik?

O programima i poteškoćama s kojima se susreću, predstavnici gluhih izvijestili su i predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović koja je sa suradnicima obišla njihov štand.

Međunarodni dan gluhih obilježava se od 1958. po odluci Svjetske federacije gluhih, a prvo društvo za gluhe u Hrvatskoj osnovano je u Zagrebu još 1902. godine.

Po europskim procjenama u ukupnom stanovništvu je jedan promil gluhih i dva do tri posto nagluhih osoba. U Hrvatskoj je u Registru osoba s invaliditetom 13.343 osoba s oštećenjem sluha, a po procjenama teže nagluhih ima između 100.000 i 150.000. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene