Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova odgoda

Omiški most ima veći problem od različite visine dviju strana: Cijeli projekt neće biti gotov ni ove godine

Aktualno Galerija Omiški most - 5 Omiški most - 5 Foto: DNEVNIK.hr Omiški most - 2 Omiški most - 2 Foto: DNEVNIK.hr Omiški most - 3 Omiški most - 3 Foto: DNEVNIK.hr Omiški most - 4 Omiški most - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Omiški most - 1 Galerija 1/7 >>
Dok se javnost zabavlja snimkama dviju stavki mosta preko Cetine na različitim visinama, stiže nova odgoda otvaranja. Omiš će i ovog ljeta živjeti s nesnosnim prometnim gužvama. Prvi dio obilaznice u promet će bit pušten tek nakon ljeta, ali dobra je vijest da Hrvatske ceste najavljuju nastavak projekta brze ceste prema Splitu već za ovu godinu.

Teška mehanizacija ima rok do kraja lipnja za odlazak s mosta na Cetini, ali osobni automobili još će pričekati.

"Osim građevinskih radova, mi još ovdje moramo opremiti sve ovo instalacijama i tako dalje. Kad sve to bude gotovo, onda ćemo ići na tehnički pregled i nakon uporabne dozvole možemo pustiti promet", kaže Tomislav Cvetko iz Hrvatskih cesta. Na pitanje reportera Dnevnika Nove TV Ivana Kaštelana znači li to da završetak možemo očekivati za sezonu 2024., odgovorio je tek - moguće.

Unatoč najavama, tom dijelu Hrvatske slijedi još barem jedno ljeto u kolonama. Građani se žale da na ulazak i izlazak iz grada u gužvama čekaju i po dva sata, a most bi to trebao riješiti.

U pitanju je brza cesta pa pristup pješacima neće biti dopušten. Od sjevernih vjetrova most će braniti burobran viši od tri metra. Za mlade inženjere na početku karijere - neprocjenjivo iskustvo.

Pročitajte i ovo Most iznad Omiša - 3 Što se događa? Građani u nevjerici gledaju novi Omiški most, a iz Hrvatskih cesta poručuju - nema razloga za brigu

"Pelješki most vrh je svih projekata, jedan i neponovljiv. Ovaj projekt stvarno je izuzetno bitan za splitsku aglomeraciju", kaže Ante Glibota iz Hrvatskih cesta.

Desetljećima se slušaju tek obećanja o ozbiljnoj obilaznici. Čini se da spas dolazi u obliku više od sto milijuna eura europskih sredstva.

"Hrvatske ceste do kraja godine najavljuju ishođenje građevinskih dozvola te pokretanje javnih nabava za izgradnju i nadzor druge dionice. U samo nekoliko kilometra do spoja s Dugim Ratom gradit će se novi tuneli, mostovi i vijadukti."

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Sloveniji Kabina se survala u ponor: U nesreći teretnog vlaka teže ozlijeđena jedna osoba

"Ako je planirano ono što se radi - tuneli, još i mostovi, neće za dvadeset-trideset godina", kaže Boris iz Omiša.

Nešto je optimističniji prvi čovjek grada Ivo Tomasović.

"Nije lako financirati sve to, znamo koliko su to skupi projekti, ali, evo, nešto što je nužnost i što se mora napraviti. Kad ima volje, ima i načina."

Uz financijski poguranac iz Bruxellesa.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene